pb.pl
w schowku Tylko dla zalogowanych czytelników
zaloguj się
lub zarejestruj
dodaj do schowka

Mleczna bessa zaczęła przybierać na sile

KUP LICENCJĘ
Michalina Szczepańska
Pin It email print

To jest bardzo trudny rok dla mleczarzy. Ceny spadają w tempie dwucyfrowym, a dna nie widać.

 

Ciemne chmury zebrały się nad mleczarzami, i to nie nie tylko z powodu rosyjskiego embarga. Na łeb na szyję lecą ceny produktów mlecznych i w Polsce, i na świecie, a w kolejnych miesiącach ma być jeszcze gorzej.

— Mleko w proszku na świecie jest dziś o około 40 proc. tańsze niż przed rokiem, masło o 25 proc., a sery o kilkanaście procent. W Polsce wciąż utrzymują się ceny nieco wyższe niż chociażby średnia unijna, choć i tak mleko w proszku i masło są tańsze o 25 proc. niż rok wcześniej, a sery o 15 proc. Spodziewamy się, że w kolejnych miesiącach ceny będą dalej spadać — mówi Marta Skrzypczyk, ekspert banku BGŻ.

Niepokoić może drastyczny spadek rentowności branży — wskaźnik obrotu netto wytwarzania wyrobów mleczarskich w I półroczu 2014 wynosił 1,9 proc. wobec 3,2 proc.

Dariusz Zieliński, prezes Ceko, producenta serów żółtych typu holendersko-szwajcarskiego oraz włoskiego, żałuje, że obniżek cen nie widać na sklepowych półkach.

— A jeśli widać, to absolutnie nieadekwatne do spadku cen surowca i zakupu produktów od producenta. Z tego powodu konsumpcja nie rośnie, co nie pomoże nawet w części w likwidacji produkcyjnej nadwyżki — uważa szef Ceko.

Cały artykuł w Pulsie Biznesu lub internetowym Pulsie Biznesu Premium.

© Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

5 Komentarze

BiałyCzłowiek 2014-09-26

Pytanie do branży mleczarskiej - dlaczego niezbyt trudny obecnie w produkcji ser żółty jest 2 x droższy niż mięso? Podobnie ser biały - to taka prosta robota a cena z kosmosu ... Pytanie do branży vege - dlaczego pasztet wegetariański z taniutkiej soi, którego produkcja polega na zagotowaniu, zmieleniu nasion i dodaniu przypraw jest 5 x droższy niż mięso? Odpowiadając szczerze na powyższe pytania menedżerowie firm spożywczych zrozumieją, dlaczego konsumpcja nie rośnie i "branża przeżywa kryzys". Jak się chce zarabiać 500% na towarze, to polecam Afrykę.

drej 2014-09-26

Masło 25% tańsze ,GDZIE !!!

m 2014-09-26

Gdzie to masło jest tańsze o 25% poproszę o adres?

mm 2014-09-26

masło tańsze o 25% sery o 15% potem w GUSie czytają takie głupoty o ogłaszają ze w Polsce jest deflacja.Radio Erewań się kłania panowie z PB

Mumin-San 2014-09-26

Albo nie czytacie do końca albo nie rozumiecie co czytacie. "Dariusz Zieliński, prezes Ceko, producenta serów żółtych typu holendersko-szwajcarskiego oraz włoskiego, żałuje, że obniżek cen nie widać na sklepowych półkach. — A jeśli widać, to absolutnie nieadekwatne do spadku cen surowca i zakupu produktów od producenta. Z tego powodu konsumpcja nie rośnie, co nie pomoże nawet w części w likwidacji produkcyjnej nadwyżki — uważa szef Ceko." Ciężko jest pisać teksty w tym kraju :(

Wiadomości dnia na www.pb.pl


News

Mówmy wprost: VAT podwyższono, nie utrzymano

Ministerstwo Finansów...
News

W pogoni za e-Mobility

Właśnie przeczytałem komunikat informujący, że Prezes...
News

Starcie z Bułgarią jest nieuchronne

Członkostwo Polski w...
News

Rządowy hackathon, czyli 30 godzin bez snu

Ważna rzecz dla...
News

Kontrakty terminowe na WIG20 na...

Kontrakty terminowe na...
News

Plan Maggie – nowojorska komedia

Porównania z filmami...
News

GPW (1991-2016) RIP. A inwestorom dziękujemy

Giełda nie jest nam...
News

Państwo a frankowy rachunek

Niedawno NBP wydał opinię...
Najlepsze blogi o biznesie

Ranking gorących spółek

0.66 
0.42 
0.38 
0.30 
0.27 

Sekcje

Oferty Pulsu Biznesu