Analitycy: w III kwartale poprawa sytuacji w przemyśle przetwórczym

  • PAP
opublikowano: 30-12-2020, 12:50

W III kwartale br. nastąpiła poprawa wyników finansowych w przemyśle przetwórczym. W najlepszej kondycji pozostaje branża mleczarska, a w najtrudniejszej jest sektor drobiarski - informują analitycy PKO BP.

Przychody firm przetwórstwa spożywczego (zatrudnienie pow. 49 osób) wzrosły w III kwartale br. o 3,7 proc. r/r po spadku o 2,4 proc. r/r w II kwartale br. W największym stopniu przyczyniła się do tego poprawa w przetwórstwie owoców i warzyw (wzrost o 14,2 proc. r/r), a także w przedsiębiorstwach wytwarzających produkty mleczarskie (wzrost o 7,2 proc. r/r) - czytamy w najnowszym biuletynie banku Agro Nawigator.

Według analityków wzrost przychodów firm spożywczych hamowany był niższą sprzedażą eksportową, która głównie dotyczyła branży przetwórstwa mięsnego.

Mniejsze tempo wzrostu kosztów pozwoliło firmom na lepszy wynik finansowy. W kierunku poprawy sytuacji mogło częściowo oddziaływać wsparcie w ramach tarcz antykryzysowych. W warunkach pandemii i niepewności ekonomicznej III kwartał br. był kolejnym z rzędu, w którym odnotowano spadek wartości inwestycji firm.

fot. Bloomberg
fot. Bloomberg

Jak wskazują ekonomiści PKO BP, największy spadek zysku w tym okresie odnotowano w branży produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich. Kryzys na rynku mięsa, który miał odzwierciedlenie w spadkach cen skupu żywca, a także problemy producentów wynikające z rozprzestrzeniania się chorób zwierzęcych (ASF, grypa ptaków) oddziaływały w kierunku spadku popytu wewnętrznego na pasze. Dodatkowo wyraźny wzrost cen kosztów surowcowych – zbóż i oleistych – związany ze wzrostem światowego popytu, a także osłabieniem złotego, spowodował, że koszty firm produkujących pasze wzrosły więcej niż przychody.

Wyraźny spadek zysku w relacji rocznej odnotowano również u producentów kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (o ponad 26 proc.), choć ich wyniki wyraźnie poprawiły się w stosunku do II kwartału br., w którym odnotowano stratę - informują analitycy.

Znacząco pogorszyła się sytuacja w przetwórstwie mięsnym, szczególnie przetwórstwie drobiu, głównie wskutek obniżek cen mięsa, będących konsekwencją rosnącej nadpodaży na rynku. O ile branża przetwórstwa mięsa czerwonego spadek przychodów kompensowała z obniżeniem kosztów, o tyle w przypadku przetwórstwa drobiu relacje cen mięsa do cen skupu żywca pogorszyły się w stosunku do dwóch poprzednich kwartałów. Z danych GUS wynika, że firmy przetwórstwa drobiu w III kwartale br. odnotowały stratę netto, po raz pierwszy od dziewięciu lat (od II kwartału 2011 r.) - zauważają analitycy.

W dobrej kondycji, lepszej niż przed rokiem pozostawała branża przetwórstwa mleka. Rosnący eksport, a także wysoka sprzedaż detaliczna, sprawiła, że sektor mleczarski stosunkowo łagodnie przeszedł pierwszy etap pandemii. Zyski branży w III kwartale br. wrosły o 155 mln zł r/r, co stanowiło ok. 45 proc. wzrostu zysków całej branży spożywczej. Poprawa wyników finansowych w branży mleczarskiej, opartej na spółdzielczości, jest jednym z ważniejszych czynników oddziałującym na notowane w drugiej połowie 2020 r. wzrosty cen skupu mleka - informują analitycy PKO BP.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Polecane