ARR: eksport wieprzowiny spadł, a wołowiny i drobiu wzrósł w 2014 r.

ISBNews
opublikowano: 13-02-2015, 09:39

Polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych spadł o 12% r/r do 623 tys. ton w okresie styczeń-grudzień 2014 r., natomiast import zmniejszył się o 0,2% r/r do 817 tys. ton, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów.

Zmalał wywóz żywca, mięsa i tłuszczów, a wzrósł wywóz przetworów wieprzowych.

"Przywóz żywca wyniósł 5,4 mln sztuk i był o 4% większy niż w 2013 r. (przy czym w drugiej połowie 2014 r. przywóz trzody chlewnej był o 5% mniejszy niż w drugim półroczu 2013 r.). Średnia masa świń importowanych w 2014 r. była jednak mniejsza niż w 2013 r., w efekcie czego w ekwiwalencie mięsa import żywca był o 1% mniejszy" - czytamy w raporcie.

Ujemne saldo ilościowe handlu zagranicznego wieprzowiną w 2014 r. ukształtowało się na poziomie 194 tys. ton wobec 110 tys. ton w 2013 r., a ujemne saldo wartościowe - 409 mln euro wobec 300 mln euro, podała Agencja.

"Z Polski w 2014 r. wyeksportowano 361 tys. ton żywca, mięsa i przetworów wołowych oraz cielęcych (w ekwiwalencie mięsa), o 2% więcej niż w 2013 r. Wzrósł wywóz mięsa i przetworów, a zmalał wywóz żywca. Do Polski sprowadzono 34 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego wobec 29 tys. ton w 2013 r. Zwiększył się przywóz żywca i mięsa, a zmniejszył się przywóz przetworów" - czytamy dalej.

Dodatnie saldo ilościowe polskiego handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną w 2014 r. wzrosło o 1% r/r i wyniosło 327 tys. ton. Saldo wartościowe było również dodatnie i ukształtowało się na poziomie 930 mln euro, ale było o 6% mniejsze niż w 2013 r., podała ARR.

"Polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych w 2014 r. osiągnął poziom 867 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa), o 20% wyższy niż w 2013 r. Wzrósł wywóz zarówno żywca, jak i mięsa wszystkich gatunków drobiu (tzn. ptactwa domowego z gatunku Gallus domesticus, kaczek, gęsi, indyków i perliczek) oraz przetworów drobiowych" - napisano w raporcie.

Import produktów drobiowych do Polski zwiększył się o 9% r/r do 107 tys. ton. Wzrósł przywóz żywca, a zmniejszył się przywóz mięsa wszystkich gatunków drobiu i przetworów drobiowych.

W 2014 r. nadwyżka polskiego handlu zagranicznego drobiem w ujęciu ilościowym ukształtowała się na poziomie 760 tys. ton wobec 625 tys. ton w 2013 r., a w ujęciu wartościowym - odpowiednio: 1 369 mln euro wobec 1 144 mln euro, podano także w materiale.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBNews

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu