Australia zaspokoi apetyt Chińczyków

Druś Marek
opublikowano: 08-03-2018, 22:00

S. Kidman & Co., spółka należąca do Hancock Prospecting, biznesowego wehikułu Giny Rinehart, najbogatszej Australijki, w ciągu trzech lat chce zwiększyć stado posiadanego bydła o 50 tys. sztuk — do 200 tys. — W Chinach są wielkie możliwości rynkowe.

Australia ma dobrą pozycję, aby zająć tam segment premium na rynku wołowiny — powiedział Andrew Robb, były australijski minister handlu, zasiadający we władzach spółki.

Zobacz więcej

Fot. Bloomberg

Chińczycy są gotowi płacić za steki klasy premium nawet równowartość 280 USD (około 950 zł), a spółka Giny Rinehart chce sprzedawać je bezpośrednio do najlepszych restauracji. W roku rozrachunkowym kończącym się 30 czerwca eksport australijskiej wołowiny do Chin ma wzrosnąć o 17 proc. — do 122 tys. ton. Do lat 2022-23 ma wzrosnąć do 158 tys. ton. Chińscy hodowcy nie nadążają za popytem, który przez minioną dekadę wzrósł o ponad 30 proc. i jest rekordowo wysoki.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Druś Marek

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Australia zaspokoi apetyt Chińczyków