Bacio: włoska rodzina

Julia Kafka
18-05-2001, 00:00

Bacio: włoska rodzina

Szczypta rozgardiaszu, pogodne wnętrze, pełna temperamentu szefowa kuchni, świetne jedzenie, wreszcie przystępne ceny oraz lokalizacja w samym centrum stolicy: oto recepta na niezłą włoską restaurację.

Bacio, włoska restauracja w samym sercu Warszawy, zaskakuje odmiennością. O wszystko troszczy się szefowa kuchni. Jak trzeba, to sama coś przyrządzi, samodzielnie przyprawi potrawy najwierniejszych gości. Dania trafiają zaś na stoły za sprawą jej pięknej córki: nieźle radzącej sobie nawet z kilkunastoma konsumentami jednocześnie. I jeszcze jedno: wnętrza nie ośmielę się opisać, bo sama nie wiem, czy jest urocze czy też beznadziejne.

W menu Bacio nie ma potraw, których należy się zdecydowanie wystrzegać. Warto jednak podkreślić, że serwowane tam dania są wyjątkowo duże, a zatem osoby dbające o podniebienie, a jednocześnie o linię powinny być wyjątkowo czujne. Z przystawek polecam pieczarki w sosie serowym i warzywa z grilla. Zaglądałam też do sałatek: grecka, z kozim serem, z kurczakiem i pieczarkami. Smaczne. Wpadła mi także do ust tzw. cesarska z grillowanym kurczakiem. Kurczak był nieco spalony, a dressing nie dość, że zbyt gęsty, to jeszcze było go po prostu zbyt dużo. Żółta kartka.

Kolejny punkt programu, czyli pasty: makaron jest precyzyjnie gotowany, a sosy najwyższej jakości. Jeśli ktoś ma jeszcze trochę miejsca w żołądku, to koniecznie należy tam dorzucić łososia z grilla. Czerwonego mięsa ostatnio nie jadam, ale że krową nie jestem, więc swoje poglądy w tej sprawie wkrótce zmienię.

No i mam dylemat. Nie pozwolę sobie na porównywanie Bacio z innymi, tymi „wielkimi”, drogimi, wytwornymi restauracjami. Dlatego, że nie potrafią stworzyć nawet namiastki rodzinnej, domowej atmosfery. W Bacio jest zaś inaczej, i za to należą się szefowej słowa najwyższego uznania.

Noty nie mogą być jednak najwyższe, co wcale nie zmienia faktu, że będzie to miejsce, które zamierzam polecać przyjaciołom. A i sama będę tam regularnie zaglądać. A to chyba najlepsza rekomendacja. Capito?

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Julia Kafka

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Po godzinach / Bacio: włoska rodzina