Badania: produkty nabyte na Litwie i w Niemczech różnią się

PAP
19-09-2017, 20:59

23 z 33 zbadanych produktów znanych marek nabytych na Litwie i w Niemczech różnią się składem, smakiem i kolorem – wykazały badania litewskiej Państwowej Służby Kontroli Żywności i Weterynarii, których wyniki zaprezentowano we wtorek.

„Skład artykułów spożywczych sprzedawanych na Litwie jest gorszy” - powiedział podczas konferencji prasowej minister rolnictwa Bronius Markauskas, wskazując, że „takie działania producentów zmniejszają zaufanie konsumentów”.

Jak zaznaczył minister, to, że produkty sprzedawane na Litwie i w państwach zachodnich różnią się jakością, było od dawna tajemnicą poliszynela, ale nie podejmowano żadnych kroków, żeby temu zapobiec. Obecnie „będziemy zabiegać o to, by rynek był ujednolicony” - poinformował Markauskas.

„Powinno to być rozwiązane na szczeblu europejskim” - powiedział minister rolnictwa.

Komisja Europejska zleciła opracowanie i wprowadzenie nowych regulacji dotyczących „podwójnych standardów jakości żywności” stosowanych przy sprzedaży artykułów spożywczych na wschodzie i zachodzie UE. Obecnie są prowadzone unijne badania w celu wykrycia skali problemu. Mają się one zakończyć w 2018 roku.

Minister Bronius Markauskas wyraził nadzieję, że „producenci zareagują szybciej, nie będą czekali na wyniki KE”.

Państwa Europy Środkowo-Wschodniej - Polska, Słowacja, Czechy, Węgry i Bułgaria - niejednokrotnie zwracały uwagę na gorszą jakość sprzedawanych w ich krajach produktów znanych marek.

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Badania: produkty nabyte na Litwie i w Niemczech różnią się