Biopaliwa będą coraz bardziej eko

Materiał partnera
aktualizacja: 12-04-2018, 09:31

Już nie pierwsza ani nie druga, ale trzecia generacja biopaliw ma zapewniać w najbliższych latach napęd do pojazdów

Mimo starań konstruktorów w transporcie na całym świecie wciąż dominują silniki
spalinowe, zużywające paliwa wydobywane z wnętrza ziemi.
Ponieważ ich zasoby są ograniczone, konieczne jest poszukiwanie alternatywnych źródeł zasilania dla milionów silników.
Paliwo rosnące na polu, odradzające się od nowa, co roku, to scenariusz wymarzony, tym bardziej że wraz z postępem technologicznym na energię udaje się nam przerobić także nieużyteczne dotychczas części roślin, a nawet odpady z produkcji.
Przy okazji rozwiązywane są też problemy natury etycznej, bowiem biopaliwa drugiej
generacji powstają z niejadalnych części roślin, w przeciwieństwie do biopaliw pierwszej generacji, które wymagają przetwarzania roślin mogących być pokarmem dla człowieka.
Unia Europejska namawia swoich członków do inwestowania w takie technologie,
słusznie obawiając się, że plan zwiększenia udziału biopaliw do 10 proc. w 2020 r.
napotka na problemy związane z brakiem odpowiedniej ilości gruntów pod uprawy.
Obecnie w polskiej produkcji biopaliw dominują tradycyjne estry z rzepaku. Jego uprawą w Polsce zajmuje się ponad 70 tys. gospodarstw rolnych, na 0,9 mln ha gruntów z 12 mln ha dostępnych ogółem dla rolnictwa. Zbiory rzepaku, które wynoszą około 3 mln ton rocznie, są w większości przeznaczone do produkcji biokomponentów.
Odpowiedzią, która pogodzi wszystkich, wydaje się trzecia generacja, czyli algi, które żywią się odpadami. Do takich technologii przygotowuje się Wratislavia.
  

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Materiał partnera

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Biopaliwa będą coraz bardziej eko