Brakuje sałaty w USA

AR
aktualizacja: 20-04-2017, 11:03

Warzywem miesiąca za Oceanem została sałata. Miną tygodnie zanim półki w sklepach znów będą pełne zielonego warzywa – pisze Bloomberg. Problem dotyczy też innych plonów.

Zobacz więcej

Pexels, CC0 License

Ceny 30 główek selera wzrosły prawie trzykrotnie od lutego (do 25 USD). Karton 36 sałat rzymskich kosztuje dziś 52 USD, prawie cztery razy więcej niż rok temu – wynika z danych U.S. Department of Agriculture  (amerykańskiego departamentu ds. rolnictwa).

- Ta sytuacja, podwyższone ceny,  może utrzymać się do połowy maja – twierdzi Roland Fumasi, analityk z Robobank w Fresno w Kalifornii.

Warzywa "wymiotła" ze sklepów kapryśna pogoda na wschodzie USA. Kalifornijscy rolnicy (Kalifornia jest największym producentem warzyw i owoców w Stanach Zjednoczonych) od lat zmagają się z suszą. Ten sezon ich jednak zaskoczył – w 2017 roku największym problem okazały się obfite opady, prawie czterokrotnie wyższe niż wieloletnia średnia, które pojawiły się po stosunkowo krótkiej i ciepłej zimie, opóźniając sadzenie i zbiory. Skutkiem jest deficyt sałat, brokułów, kalafiora i innych płodów ziemi na rynku.

Ceny dodatkowo winduje duży popyt na niektóre warzywa.

- W ostatnich latach rosła popularność takich warzyw jak jarmuż i kalafior (…). Ludzie jedzą ich dzisiaj więcej, bo są bardziej świadomi tego, co zdrowe – uważa Christine Lensing, ekonomistka specjalizująca się w uprawach z CoBank w Greenwood Village (instytucji udzielającej kredytów rolniczych).

Eksperci twierdzą, że konsumenci muszą uzbroić się w cierpliwość. Anomalie pogodowe zaburzyły typowy „harmonogram" sadzenia i zbiorów, sałata jest jednak warzywem, które uprawia się kilka razy do roku i potrzebuje zaledwie kilu miesięcy, żeby urosnąć.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: AR

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Brakuje sałaty w USA