Czytasz dzięki

Burger King wprowadza ekowhoppera

opublikowano: 15-07-2020, 22:00

Wbrane restauracje sieci fast-food będą sprzedawać specjalną wersję kanapki Whopper z mięsa bydła, które było karmione trawą cytrynową.

Wszystko po to, by ograniczyć emisję metanu. Badania, które na zlecenie Burger Kinga przeprowadził Narodowy Uniwersytet Autonomiczny Meksyku oraz Uniwersytet Kalifornijski w Davis, pokazały, że dodawanie 100 gramów liści trawy cytrynowej do codziennej diety krów pomaga uwalniać im nawet o około 33 proc. mniej metanu podczas trawienia pokarmu. Z raportu McKinsey’a wynika, że produkcja wołowiny i jagnięciny wiąże się z wysoką emisją gazów cieplarnianych — dziesięciokrotnie większą niż w przypadku drobiu i ryb oraz trzydziestokrotnie większą niż w przypadku roślin strączkowych.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane