Chiny gotowe zwiększyć import mięsa

opublikowano: 11-06-2019, 13:11

Władze Chin szykują większe otwarcie rynku dla zagranicznych dostawców mięsa, aby przeciwdziałać potencjalnym brakom wieprzowiny spowodowanym zmniejszeniem pogłowia trzody w związku z afrykańskim pomorem świń (ASF), twierdzi Chińskie Stowarzyszenie Producentów Mięsa.

Chiny mogą znieść ograniczenia na import mięsa bawołów z Indii, a także krów i owiec z Mongolii oraz wieprzowiny z Rosji, ujawnił Gao Guan, wiceszef stowarzyszenia. Możliwe jest także przyspieszenie przywrócenia importu wołowiny z Wielkiej Brytanii już na ten rok. Wcześniej zakładano, że ruszy w 2020 roku.

- Choć Chiny zwiększają własną produkcję, więcej krajów będzie mogło eksportować na nasz rynek po pojawieniu się afrykańskiego pomoru świń – powiedział Gao. – Zwiększenie importu mięsa pokryje każdy potencjalny niedobór białka zwierzęcego w naszym kraju – dodał.

Z powodu ASF produkcja wieprzowiny może spaść o 30 proc. w 2019 roku, prognozuje Rabobank. To spadek równy rocznym dostawom wieprzowiny w Europie, podkreślili analitycy.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, Bloomberg

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy