Czekolada, która się nie topi

AD
05-12-2012, 00:00

Koncern Cadbury opracował nową formułę produkcji czekolady, która nie roztopi się nawet w 40 stopniach.

Brytyjczycy opracowali metodę takiego rozbicia cząstek cukru w tłuszczu kakaowym, że jest on bardziej odporny na temperaturę. Niestety, z ich odkrycia nie skorzystają rodacy z Wysp Brytyjskich, ponieważ koncern planuje sprzedawać nowy rodzaj czekolady jedynie w krajach z tropikalnym klimatem, takich jak Brazylia czy Indie. Brytyjczycy natychmiast zaczęli protestować, domagając się zaprzestania czekoladowej dyskryminacji. Angus Kennedy, cytowany przez dziennik „Daily Mail” smakosz czekolady, przypomina, że z topniejącym batonikiem mają problem nie tylko Hindusi, ale też mali smakosze czekolady nawet w zimnych krajach.

— Dzieci wkładają czekoladki do kieszeni i potem nie mogą ich zjeść, bo się topią — twierdzi Angus Kennedy. Inni uspokajają jednak, że nietopniejąca czekolada jest znacznie mniej smaczna niż zwykła i wobec tego nie ma sensu sprowadzać jej na brytyjski rynek.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: AD

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Czekolada, która się nie topi