Czytasz dzięki

Czekolada skutecznie poprawia nastrój

  • DI
opublikowano: 07-07-2020, 22:00

Podczas kwarantanny konsumpcja czekolady we Włoszech wzrosła o 22 proc.

Co roku mieszkaniec tego kraju zjada jej średnio ponad 4 kilogramy — takie dane przedstawiono w związku z obchodzonym we wtorek Światowym Dniem Czekolady.

Znacznie większy niż przed rokiem popyt na ten przysmak podczas przymusowej kwarantanny dowodzi, że Włosi także w ten sposób leczyli stres z powodu pandemii, konieczności siedzenia w domu przez prawie dwa miesiące oraz braku życia towarzyskiego i rozrywek. To zaś potwierdza, że czekolada doskonale sprawdza się jako tzw. comfort food, czyli produkt zapewniający psychiczny komfort.

Z danych rynkowych wynika, że w tym trudnym czasie mieszkańcy Italii nie tylko kupowali znacznie więcej czekolady niż przed rokiem, ale także masowo zamawiali dostawę deserów do domu z jej dodatkiem. Z opublikowanej statystyki firm specjalizujących się w dostarczaniu żywności do domów wynika, że największą popularnością w szczycie pandemii cieszyły się: ciasto czekoladowe, śniadaniowe rogaliki z czekoladą, lody o takim smaku i tzw. czekoladowe salami. To, czego kwarantanna nie zmieniła, to gust Włochów. Od zawsze preferują gorzką czekoladę.

Daleko na drugim miejscu jest mleczna. Bardziej niż białą tabliczkę wolą zaś eksperymenty, takie jak czekolada z dodatkiem ostrej papryczki, soli himalajskiej czy jej wersja wegańska.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Polecane