Dania z owadów w supermarketach

PAP
opublikowano: 14-08-2017, 20:30

Sieć supermarketów Coop poinformowała w poniedziałek, że od 21 sierpnia wprowadzi w sklepach w Szwajcarii sprzedaż dań z owadów. Szwajcarskie służby bezpieczeństwa żywności podają, że to pierwszy kraj w Europie, w którym żywność z owadów dopuszczono do obrotu.

Jak informuje w poniedziałek belgijski dziennik "Le Soir", na sklepowych półkach pojawią się hamburgery produkowane z larw chrząszcza znanego jako mącznik młynarek, ryżu i warzyw, oraz klopsiki z owadów, również na bazie mącznika młynarka.

Stało się to możliwe dzięki wejściu w życie w maju ustawy, która dopuściła do sprzedaży w celach spożywczych trzy kategorie owadów: świerszcze, szarańczę wędrowną i mącznika młynarka, które wcześniej były przeznaczone tylko do karmienia zwierząt.

Pierwsze owady używane do produkcji żywości i pochodzące z lokalnych hodowli spodziewane są w Szwajcarii jesienią. Do tego czasu owady będą pochodziły z importu; szwajcarskie prawo nakłada surowe warunki bezpieczeństwa żywności w tym zakresie. Sieć supermarketów Coop nie podała, z jakiego kraju będzie sprowadzać owady do jedzenia.

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Dania z owadów w supermarketach