"Der Spiegel": konina deklarowana jako wołowina pochodziła z Polski

pap
opublikowano: 24-02-2013, 17:17

Niemiecki tygodnik "Der Spiegel" wymienił w swoim najnowszym wydaniu Polskę, obok Włoch, wśród krajów, z których prawdopodobnie pochodziła konina dodawana do wyrobów sprzedawanych jako wołowina w krajach zachodnioeuropejskich.

Jak twierdzi "Der Spiegel" w wydaniu dostępnym od niedzieli w kioskach, niemiecka firma Brandenburger Dreistern Konserven GmbH, producent sprzedawanego w sieci tanich sklepów Aldi Sued gulaszu wołowego, kupowała mięso od pośrednika Transmeat Schoeller GmbH, który z kolei importował je od jednej z polskich firm.

 

"Prowadzący dochodzenie podejrzewają, że to tutaj znajduje się właściwe źródło koniny" - czytamy w wydawanym w Hamburgu tygodniku.

 

Jak twierdzi redakcja, nazwa polskiego producenta pojawiła się już przy okazji wykrycia pierwszych partii koniny w brytyjskich burgerach. Według gazety właśnie ta polska firma, wraz z jeszcze jedną polską rzeźnią, dostarczała mięso irlandzkiemu handlarzowi mięsem - McAdam, który sprzedał towar producentom Silvercrest i Rangeland Foods. Obie firmy wytwarzały burgery, w których składzie w połowie stycznia stwierdzono 37,8 proc. koniny. Odkrycie to wywołało trwający do dziś skandal.

 

Jak pisze "Der Spiegel", strona irlandzka poprosiła na początku lutego polskiego producenta o wyjaśnienia. W 20 tonach zamrożonej wołowiny wykryto sięgającą częściowo 75 proc. obecność końskiego DNA.

 

Tygodnik podaje, że polska firma zapewniła w przesłanej trzy dni później odpowiedzi, że chociaż ma zezwolenie na ubój koni, to do Wielkiej Brytanii wysyłała wyłącznie wołowinę. Strona polska twierdziła - pisze "Der Spiegel" - że oryginalne nalepki na ładunku zostały sfałszowane. Polscy weterynarze oświadczyli, że nie wierzą, by nieprawidłowo zadeklarowane mięso pochodziło z Polski - czytamy w niemieckim tygodniku.

 

"Der Spiegel" odrzuca polskie argumenty jako "zaskakująco naiwne". Redakcja wskazuje na podobny - jej zdaniem - przykład firmy Vossko z Nadrenii Północnej-Westfalii, w której produktach z wołowiny również znaleziono koninę. Tygodnik podaje, że Vossko zamówiła 20 ton mrożonej wołowiny o wartości 60 tys. euro u duńskiego hurtownika, który otrzymał towar od rzeźni w północnej Polsce. W produkcie finalnym, wołowych tortellini sprzedawanych w sieci Lidl oraz w opakowaniach chili con carne w sklepach Rewe wykryto koninę.

 

Jak pisze "Der Spiegel", ślady koniny deklarowanej jako wołowina prowadzą także do Włoch.

 

W minionych dniach w wielu europejskich krajach, w tym Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Czechach i na Słowacji, wycofano ze sprzedaży wyroby deklarowane jako wołowina po wykryciu w nich koniny. W Niemczech przeprowadzono dotychczas 830 testów. Koninę wykryto w 67 przypadkach. Niemiecki minister współpracy gospodarczej i rozwoju Dirk Niebel (FDP) zaproponował, by zakwestionowane mięso rozdać biednym.

 

Komisja Europejska zaproponowała przeprowadzenie we wszystkich krajach członkowskich UE dwóch serii testów na przetworzonych produktach mięsnych, w tym badań DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych jako produkty wołowe.

 

Niemiecka minister rolnictwa Ilse Aigner nazwała fakt mylnego etykietowania koniny "poważnym przypadkiem wprowadzania konsumentów w błąd". Zapewniła równocześnie, że konina nie jest niebezpieczna.

Jak twierdzi "Der Spiegel" w wydaniu dostępnym od niedzieli w kioskach, niemiecka firma Brandenburger Dreistern Konserven GmbH, producent sprzedawanego w sieci tanich sklepów Aldi Sued gulaszu wołowego, kupowała mięso od pośrednika Transmeat Schoeller GmbH, który z kolei importował je od jednej z polskich firm.

 

"Prowadzący dochodzenie podejrzewają, że to tutaj znajduje się właściwe źródło koniny" - czytamy w wydawanym w Hamburgu tygodniku.

 

Jak twierdzi redakcja, nazwa polskiego producenta pojawiła się już przy okazji wykrycia pierwszych partii koniny w brytyjskich burgerach. Według gazety właśnie ta polska firma, wraz z jeszcze jedną polską rzeźnią, dostarczała mięso irlandzkiemu handlarzowi mięsem - McAdam, który sprzedał towar producentom Silvercrest i Rangeland Foods. Obie firmy wytwarzały burgery, w których składzie w połowie stycznia stwierdzono 37,8 proc. koniny. Odkrycie to wywołało trwający do dziś skandal.

 

Jak pisze "Der Spiegel", strona irlandzka poprosiła na początku lutego polskiego producenta o wyjaśnienia. W 20 tonach zamrożonej wołowiny wykryto sięgającą częściowo 75 proc. obecność końskiego DNA.

 

Tygodnik podaje, że polska firma zapewniła w przesłanej trzy dni później odpowiedzi, że chociaż ma zezwolenie na ubój koni, to do Wielkiej Brytanii wysyłała wyłącznie wołowinę. Strona polska twierdziła - pisze "Der Spiegel" - że oryginalne nalepki na ładunku zostały sfałszowane. Polscy weterynarze oświadczyli, że nie wierzą, by nieprawidłowo zadeklarowane mięso pochodziło z Polski - czytamy w niemieckim tygodniku.

 

"Der Spiegel" odrzuca polskie argumenty jako "zaskakująco naiwne". Redakcja wskazuje na podobny - jej zdaniem - przykład firmy Vossko z Nadrenii Północnej-Westfalii, w której produktach z wołowiny również znaleziono koninę. Tygodnik podaje, że Vossko zamówiła 20 ton mrożonej wołowiny o wartości 60 tys. euro u duńskiego hurtownika, który otrzymał towar od rzeźni w północnej Polsce. W produkcie finalnym, wołowych tortellini sprzedawanych w sieci Lidl oraz w opakowaniach chili con carne w sklepach Rewe wykryto koninę.

 

Jak pisze "Der Spiegel", ślady koniny deklarowanej jako wołowina prowadzą także do Włoch.

 

W minionych dniach w wielu europejskich krajach, w tym Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Czechach i na Słowacji, wycofano ze sprzedaży wyroby deklarowane jako wołowina po wykryciu w nich koniny. W Niemczech przeprowadzono dotychczas 830 testów. Koninę wykryto w 67 przypadkach. Niemiecki minister współpracy gospodarczej i rozwoju Dirk Niebel (FDP) zaproponował, by zakwestionowane mięso rozdać biednym.

 

Komisja Europejska zaproponowała przeprowadzenie we wszystkich krajach członkowskich UE dwóch serii testów na przetworzonych produktach mięsnych, w tym badań DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych jako produkty wołowe.

 

Niemiecka minister rolnictwa Ilse Aigner nazwała fakt mylnego etykietowania koniny "poważnym przypadkiem wprowadzania konsumentów w błąd". Zapewniła równocześnie, że konina nie jest niebezpieczna.

Zdrowy Biznes
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
×
Zdrowy Biznes
autor: Katarzyna Latek
Wysyłany nieregularnie
Katarzyna Latek
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: pap

Polecane