Duńczycy nie marnują żywności

MD
opublikowano: 23-02-2016, 22:00

W Kopenhadze ruszył pierwszy supermarket, który oferuje lekko przeterminowaną żywność lub w uszkodzonych opakowaniach, która normalnie trafiłaby na śmietnik.

WeFood powstał z inicjatywy charytatywnej organizacji DanChurchAid. W jego otwarciu brali udział m.in. księżniczka Marie oraz minister ds. żywności i środowiska.

Supermarket oferuje szeroką gamę produktów, m.in. pieczywo, owoce, warzywa, nabiał, mięso, żywność mrożoną i suszoną. Ceny są o 30-50 proc. niższe niż w zwykłym supermarkecie, pracują w nim wolontariusze, a zyski z niego przekazywane są na działalność DanChurchAid w najbiedniejszych krajach świata.

Mimo że w ciągu ostatnich pięciu lat Duńczycy zmniejszyli marnowanie żywności o 25 proc., każdego roku na śmietnik trafia 700 tys. ton żywności.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: MD

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Duńczycy nie marnują żywności