Duńczycy nie marnują żywności

opublikowano: 28-11-2016, 22:00

Popularność otwartego w lutym w Kopenhadze supermarketu z przeterminowaną żywnością jest tak wielka, że w listopadzie otwarto kolejny.

Supermarkety „Wefood” otworzyła organizacja charytatywna DanChurchAid. W sklepie można kupić towary przeterminowane, a także źle oznakowane czy w uszkodzonych opakowaniach.

Ceny są nawet o 50 proc. niższe. W Danii można sprzedawać przeterminowane towary, jeśli konsumenci są o tym wyraźnie informowani oraz jeśli nie ma zagrożenia dla ich zdrowia. DanChurchAid przeznacza zyski na działalność charytatywną oraz promowanie ekologicznego rolnictwa. Z szacunków ONZ wynika, że na świecie marnuje się około jednej trzeciej produkowanej żywności, co oznacza około 1,3 mld ton rocznie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu