Eksport drobiu wzrósł ilościowo o 15%, wartościowo o 18% w I półr.

ISBnews
opublikowano: 08-09-2014, 16:20

Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu wzrósł o 15% w skali roku do ok. 375 tys. ton w I poł. 2014 r., a jego wartość zwiększyła się o 18% r/r do 741 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów i analizy własne.

„W pierwszym półroczu 2014 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 637 mln euro i było o 18% wyższe od wyników z tego samego okresu roku ubiegłego. Wolumen eksportu zwiększył się o 15% do ok. 375 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 18% do 741 mln euro. Dynamika wzrostu wartości wywozu była wyższa niż w pierwszej połowie 2013 r., gdy zanotowano wzrost o 14%" - czytamy w raporcie.

Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe (88% i 84%), jego wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 15% do 330,5 tys. ton, a wartość wzrosła o 20% do 622,6 mln euro. FAMMU/ FAPA podkreśla też, że bardzo dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów z drobiu, wolumen wzrósł o 16% do 31,5 tys. ton, a wartość zwiększyła się o 18% do 83,4 mln euro.

„Wielkość polskiego importu sektora drobiu w ciągu pierwszych sześciu miesięcy br. wyniosła 62,7 tys. ton i była o 6% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 17% do 103,8 mln euro. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o jedną czwartą pod względem wolumenu i o 27% wartościowo" - czytamy dalej w materiale.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBnews

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu