Eksport owoców i ziemniaków spadł r/r, warzyw wzrósł w I półr.

ISBnews
opublikowano: 08-09-2014, 16:21

Eksport owoców spadł o 12% r/r do 907,5 tys. ton w I poł. 2014 r., a ziemniaków – o 15% w skali roku do niecałych 30,0 tys. ton, natomiast wywóz warzyw zwiększył się o 7% r/r i wyniósł nieco ponad 406,7 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów i analizy własne.

"Tym samym tegoroczny eksport świeżych produktów ogrodnictwa zmniejszył się dla owoców o 12% w ujęciu ilościowym oraz dla ziemniaków o odpowiednio 15%, dla warzyw zaś wzrósł o ponad 7%. Za wysłane owoce polscy eksporterzy uzyskali sumę 366,6 mln euro, za warzywa – niecałe 315,0 mln euro, a za ziemniaki – 6,5 mln euro. W eksporcie przetworów owocowo-warzywnych odnotowano w obydwu przypadkach nieznaczny spadek wolumenu wysyłki – dla przetworzonych owoców z poprzedniorocznej wielkości 398,0 tys. ton do obecnych 393,7 tys. ton, a dla przetworzonych warzyw z 452,7 tys. ton do 432,5 tys. ton" - czytamy w raporcie.

W tym okresie import owoców wyniósł 581,3 tys. ton i było o 7% mniejszy niż przed rokiem, a w przypadku owoców przetworzonych wyniósł 177,5 tys. ton, czyli o zaledwie 1,3 tys. ton mniej niż rok wcześniej.

„Zdecydowanie więcej – prawdopodobnie na skutek niekorzystnych poprzedniorocznych zbiorów ziemniaków w Polsce – zaimportowaliśmy 169,5 tys. ton ziemniaków wobec 82,2 tys. ton w pierwszej połowie minionego roku. W przypadku importowanych warzyw – sprowadziliśmy ich o 30,0 tys. ton więcej niż rok temu – w sumie 332,3 tys. ton, a przetworów warzywnych 171,3 tys. ton – to jest o 17% więcej" - czytamy dalej.

FAMMU/ FAPA podkreśla, iż w danych tych nie odnotowano jeszcze żadnych efektów wprowadzonego w sierpniu rosyjskiego embarga – i tak jak do tej pory państwa WNP zajmowały czołowe miejsce w imporcie polskich produktów ogrodnictwa.

„W tym kierunku wysłaliśmy w sumie w pierwszych sześciu miesiącach 734,1 tys. ton owoców, 206,8 tys. ton warzyw oraz w sumie 170,0 tys. ton przetworów owocowo- warzywnych. Do państw unijnych eksport ten wyniósł odpowiednio dla owoców – niecałe 166,0 tys. ton, dla warzyw – 197,1 tys. to oraz dla produktów przetworzonych – w sumie 614,0 tys. ton" - czytamy dalej.

W eksportowanych owocach jak zawsze przeważały polskie jabłka z wynikiem 797,3 tys. ton oraz reeksportowane z Polski owoce cytrusowe – 36,2 tys. ton i banany – niecałe 10,0 tys. ton, a także polskie owoce miękkie – ponad 27,0 tys. ton, podali analitycy.

„W eksportowanych warzywach naszym hitem eksportowym były ponownie pieczarki - 105,2 tys. ton oraz warzywa kapustne – ponad 116,0 tys. ton w tym 56,7 tys. ton to sama kapusta biła i czerwona, następnie warzywa cebulowe – ponad 73,0 tys. ton, pomidory - ponad 46,0 tys. ton oraz marchew – niecałe 25,0 tys. ton" - napisali w raporcie.

W importowanych owocach prym wiodły cytrusy – ponad 234,0 tys. ton oraz jak zwykle banany z importem na poziomie 151,6 tys. ton, ponadto sprowadziliśmy także 36,7 tys. ton winogron, 35,0 tys. ton arbuzów i 28,0 tys. ton brzoskwiń i nektarynek. W importowanych warzywach dominowały pomidory z wynikiem ponad 94,0 tys. ton, 30,0 tys. ton sałat, prawie 30,0 tys. ton warzyw korzeniowych oraz po około 22,0 tys. to brokułów, kalafiorów i ogórków, podano także w materiale.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBnews

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu