Fast foody w Europie Wschodniej najmniej zdrowe na świecie

23-04-2007, 15:33

Fast foody w państwach Europy Wschodniej, w tym w  Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są najmniej zdrowe na świecie - oświadczył w poniedziałek duński ekspert Steen Stender podczas XV Europejskiego Kongresu na temat Otyłości w Budapeszcie.

Stender uważa, że państwa wschodniej części Europy powinny koniecznie zmniejszyć użycie tłuszczów trans w pożywieniu. Z badania przeprowadzonego na całym świecie przez Stendera wynika, że w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach poziom tłuszczów trans w fast foodach jest najwyższy.

Szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i chorób serca.

Ekspert zwrócił uwagę, że restauracje sieciowe na całym świecie próbują zmniejszyć ich zawartość w pokarmach.

"Próbki z sieci KFC w Indiach, Rosji, Hiszpanii i Szkocji wykazały, że mniej niż 2 proc. wszystkich tłuszczów przypada na tłuszcze trans. Europa Wschodnia wypadła tymczasem wyjątkowo słabo(...) zajęła samą górę tabeli ze wskaźnikami 29-34 proc.". (PAP)

© ℗

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Fast foody w Europie Wschodniej najmniej zdrowe na świecie