Fundusz założyciela AmRestu zainwestował w FoodTech The EVERY Company

DI
opublikowano: 14-12-2021, 15:08

McWin Food Ecosystem Fund, fundusz utworzony przez Henry'ego McGoverna, założyciela AmRest oraz Stevena K. Winegara, współzałożyciela Zena Group, został jednym z głównych udziałowców amerykańskiej firmy The EVERY Company, która jest liderem na rynku inżynierii i produkcji białek zwierzęcych bez wykorzystania zwierząt dla przemysłu spożywczego.

Henry McGovern
Henry McGovern
Michal Tulinski / Forum

McWin, którego inwestorem referencyjnym jest Nortia Capital, poprowadził rundę finansowania serii C wraz z Rage Capital, jednym z dotychczasowych udziałowców The EVERY Company.

W ramach tej rundy finansowania pozyskano 175 mln USD. Uczestniczyły w niej także takie firmy jak Temasek, Wheatsheaf Group, TO Ventures czy Prosus Ventures. Zainteresowanie udziałami dalece przekroczyło ich dostępność, co wiąże się z ogromnym wzrostem popytu na alternatywne białka przy jednoczesnych zaległościach, które musi nadrobić branża produkcji składników. W tej sytuacji firma The EVERY Company zajmuje pozycję głównego kandydata do wypełnienia tej luki.

Za sprawą tej operacji McWin robi krok naprzód w realizacji swojego zobowiązania do wspierania zrównoważonego rozwoju poprzez przyspieszenie transformacji globalnego systemu żywnościowego. Operacja ta zwiększa łączne finansowanie The EVERY Company do poziomu 233 mln USD.

Firma planuje wykorzystać pozyskane fundusze na rozbudowę mocy produkcyjnych, przyspieszenie wprowadzenia produktów na rynek w Stanach Zjednoczonych, wprowadzenie na rynek szerszego asortymentu produktów białkowych wytworzonych bez wykorzystywania zwierząt oraz poszerzenie spożywczych zastosowań wytwarzanych produktów.

The EVERY Company zrewolucjonizowała branżę technologii żywności, tworząc platformę do produkcji prawdziwego białka, które nawet w najmniejszym stopniu nie opiera się na hodowli zwierząt. W ubiegłym roku współpracy z firmą Ingredion wprowadziła na rynek pierwszą pepsynę pochodzenia niezwierzęcego. Niedawno zaczęła dostarczać pierwsze białko jaja pochodzenia niezwierzęcego, do produkcji którego wykorzystano wyłącznie techniki fermentacyjne. The EVERY Company przewiduje dalszy rozwój bazy produkcyjnej poprzez wykorzystanie proteomu jaj do tworzenia nowych, hiperfunkcjonalnych białek.

„Branża restauracyjna jako jedna z pierwszych wdraża nowe technologie produkcji żywności i jako pierwsza wprowadza je do oferty dla konsumentów. Biorąc pod uwagę nasze bogate doświadczenie oraz fakt, że chętnie inwestujemy w wiodące firmy produkujące alternatywne białka, McWin mocno wspiera realizację ambitnych planów The EVERY Company w zakresie wprowadzenia jej produktów do światowych menu" - skomentował Henry McGovern, założyciel McWin Food Ecosystem Fund oraz firmy AmRest, która prowadzi ponad 2300 restauracji na całym świecie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane