GUS: ubój trzody chlewnej wzrósł o 0,2 proc., produkcja drobiu o 10 proc. w 2015 r.

ISBNews
26-01-2016, 11:06

Wolumen produktów uboju trzody chlewnej wzrósł o 0,2% r/r do 1,17 mln ton w 2015 r., wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).

W 2015 r. produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 10% r/r do 2,16 mln ton.

Wolumen produktów uboju bydła i cieląt zwiększył się w tym czasie o 4,6% r/r i wyniósł 197 tys. ton.

Produkcja wędlin zmniejszyła się w 2015 r. o 0,6% r/r do 735 tys. ton.

W samym grudniu ub.r. ubój trzody chlewnej sięgnął 109 tys. ton (+5,2% r/r, +6,4% m/m), produkcja mięsa drobiowego - 190 tys. ton (+22% r/r, +0,7% m/m), ubój bydła i cieląt - 16,1 tys. ton (+7,2% r/r, -4,7% m/m), a produkcja wędlin - 57,3 tys. ton (+0,2% r/r, +3,1% m/m), podał także GUS.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBNews

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / GUS: ubój trzody chlewnej wzrósł o 0,2 proc., produkcja drobiu o 10 proc. w 2015 r.