Impossible Foods chce wejść z roślinnymi burgerami do Unii Europejskiej

opublikowano: 23-10-2019, 14:54

Amerykańska spółka wystąpiła do Unii Europejskiej o zgodę na stosowanie na jej rynku hemu, kluczowego składnika produktów Impossible Foods, pomagającego uzyskać im smak mięsa.

Jeśli wniosek spółki zostanie przyjęty, Impossible Burger wejdzie na zatłoczony już rynek, ma którym swoje roślinne burgery naśladujące mięso oferują lub zamierzają wkrótce zaoferować m.in. Beyond Burger, czy Nestle.

Popyt na produkty roślinne udające mięso rośnie, bo konsumenci uważają je za zdrowsze i bardziej przyjazne środowisku niż mięso.  Simon Powell, analityk Jefferies prognozuje, że „imitacje mięsa” mogą przejąć do 2040 roku  nawet 9 proc. globalnego rynku mięsa, którego wartość szacowana jest na 2,7 bln USD. Obecnie mają mniej niż 1 proc.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, Bloomberg

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy