Indie produkują więcej cukru

WST, BLOOMBERG
06-07-2010, 00:00

Największy konsument cukru na świecie może w roku rozpoczynającym się 1 października wyprodukować przynajmniej 23 mln ton surowca wobec 18,8 mln ton w obecnym. Produkcja Maharashtra, największego państwowego wytwórcy, zwiększy się z 7,09 do 8,6 mln ton. Według Indian Sugar Mills Association, zapasy cukru na koniec września wzrosną o 53 proc. — z 3,2 do 4,9 mln ton. Powierzchnia upraw wyniosła 4,73 mln ha, podczas gdy rok wcześniej — 4,52 mln. Mimo tak ogromnej produkcji Indie pozostaną w latach 2011-12 poza światowym rynkiem, gdyż produkcja ledwie pokryje popyt wewnętrzny szacowany na 24 mln ton.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: WST, BLOOMBERG

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Indie produkują więcej cukru