Indie wyprodukują więcej cukru

WST, Bloomberg
opublikowano: 07-09-2010, 00:00

Produkcja cukru w Indiach, największym jego konsumencie na świecie, może wzrosnąć w roku rozpoczynającym się 1 października o 17 proc. — prognozuje Sharad Pawar, minister rolnictwa. Ocenia on, że kraj może wyprodukować 22 mln ton cukru, w czym pomogą nieco niższe od średniej opady deszczy monsunowych. Kraj, który od 2008 r. wspomaga się zakupami zagranicznymi, może — według szacunków National Cooperative Sugar Factories — po raz pierwszy od dwóch lat wyprodukować 2,5 mln ton nadwyżki surowca. Pesymistycznym sygnałem jest jednak sięgająca już 24 proc. w tym roku zniżka cen cukru na światowych rynkach.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: WST, Bloomberg

Polecane