
W maju rząd Indii chcąc chronić krajowe dostawy żywności zdecydował się zezwolić na eksport maksymalnie 10 mln ton cukru do końca września. W związku z tym, że zapasy okazały się wystarczające do zaspokojenia lokalnej konsumpcji, plantatorzy poprosili o podniesienie limitu.
– Z uwagi na sytuację rynkową podjęliśmy decyzję o zmianie limitu dotyczącego eksportu cukru. Oczekujemy, że jego sprzedaż poza granicę naszego kraju osiągnie 11,2 mln ton w 2021/22 roku – powiedział minister ds. żywności Sudhanshu Pandey. Dodał on, że oficjalne stanowisko rządu w tej sprawie pojawi się w późniejszych godzinach.
Nawet po wyeksportowaniu dodatkowego 1 mln ton, na koniec września Indie będą posiadały ponad 6 mln ton w zapasach. Jest to wystarczająca ilość, aby zaspokoić lokalny popyt przed rozpoczęciem okresu kruszenia trzciny cukrowej.
