Kawior i jesiotr w roli gwiazd

opublikowano: 28-03-2019, 22:00

Hotel Atut w Licheniu Starym na jeden dzień stał się kulinarną stolicą Polski. Już po raz piąty był areną zmagań czołowych przedstawicieli restauracji i hoteli z całego kraju, którzy w dwuosobowych zespołach rywalizowali o zwycięstwo.

Mistrzami w przygotowaniu potraw i kawioru z jesiotra okazali się Grzegorz Adamarek i Jan Cup z Hotelu Blue Diamond Active SPA — Nowa Wieś. Bezkonkurencyjna drużyna podała jesiotra sous-vide z musem z dzikiego ptactwa, rukwią wodną, foie gras, ziemniaka konfitowanego w fondzie rybnym, pietruszkę pieczoną w soli morskiej, mus z marchwi, sos na bulionie z jesiotra, oliwę koperkową w ramach i Panna Cottę z wędzonym jesiotrem, kawiorem z jesiotra, mascarpone z limonką,lodem grejpfrutowo-chrzanowym i galaretką ze szczypiorku. Drugie miejsce w zawodach zajęli reprezentanci Restauracji Cucina — Poznań, a na najniższym stopniu podium znalazła się Restauracja Amarylis — Kraków.

Najlepsze drużyny otrzymały nie tylko nagrody pieniężne, ale również statuetkę jesiotra. Zwycięzcy dostali również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku na starcie stanęło 12 duetów z całego kraju, które przez przygotowanie wykwintnych potraw z kawiorem i jesiotrem w rolach głównych, starali się zdobyć uznanie w oczach wymagających jurorów z Ewą Wachowicz i Kurtem Schellerem na czele.

— Po raz pierwszy miałem okazję brać udział w tym niezwykłym wydarzeniu. Jesiotr jest jedną z moich ulubionych ryb, dlatego byłem ciekaw, w jaki sposób podejdą do niego uczestnicy konkursu. Należy mieć świadomość, że ryba stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy, dlatego już na starcie wszystkie drużyny miały wysoko zawieszoną poprzeczkę — powiedział Kurt Scheller, uznany szef kuchni i członek jury VIP.

— Kluczem do sukcesu w tym konkursie jest przede wszystkim wyobraźnia oraz umiejętności kulinarne. Wszystkie drużyny zaprezentowały najwyższy krajowy poziom, a wyłonienie zwycięzcy było dla członków jury nie lada wyzwaniem — dodała Ewa Wachowicz, przewodnicząca jury VIP.

O organizatorach

Hotel Atut, gospodarz i współorganizator mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra, jest położony nieopodal Jeziora Licheńskiego w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie) w sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Do dyspozycji gości ma 125 pokoi, w tym dwa apartamenty.

Kaiser Caviar, producent kawioru, jest współorganizatorem wydarzenia. Sponsorami głównymi zostali: Iglotex, Colian, Nestle Professional i Dajar HoReCa.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu