KIG chce powołania Instytutu Jakości Żywienia

Polska Agencja Prasowa SA
04-04-2006, 15:31

Krajowa Izba Gospodarcza (KIG) przygotowuje projekt powołania Instytutu Jakości Żywienia (IJŻ), którego zadaniem będzie dbanie o rzetelność i wysoki poziom eksportowanej polskiej żywności. Placówka powstanie prawdopodobnie jeszcze w tym roku - poinformował na konferencji prasowej we wtorek prezes KIG, Andrzej Arendarski.

Krajowa Izba Gospodarcza (KIG) przygotowuje projekt powołania Instytutu Jakości Żywienia (IJŻ), którego zadaniem będzie dbanie o rzetelność i wysoki poziom eksportowanej polskiej żywności. Placówka powstanie prawdopodobnie jeszcze w tym roku - poinformował na konferencji prasowej we wtorek prezes KIG, Andrzej Arendarski. 

   Jak zaznaczył Arendarski, utworzenie takiej placówki jest  inicjatywą producentów żywności, którym zależy na uzyskaniu certyfikatu świadczącego o wysokiej jakości ich produktów. Instytut ten m.in. zajmowałby się kreowaniem i utrwaleniem pozytywnego wizerunku Polski na międzynarodowym rynku. Intencją KIG jest także wypromowanie znaku jakościowego, który byłby honorowany przez kraje importujące polską żywność.

    Instytut będzie fundacją KIG. Będzie on współpracował z resortem rolnictwa i Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, która posiada bogate zaplecze naukowo-badawcze. Jak zapewnił Arendarski, inicjatywa ta ma poparcie ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela.

    Prezes związku importerów i eksporterów mięsa "Polskie Mięso" Witold Choiński zaznaczył, że w wielu krajach istnieje taka placówka jaką zamierza powołać KIG. Przypomniał, że gwarancji jakości produktów ze strony producentów domagała się m.in. Rosja, która kilka miesięcy temu zablokowała polski eksport żywności. 

    Choć eksport mięsa czerwonego i drobiu nie był do Rosji zbyt duży, to jednak uniemożliwienie sprzedaży na ten rynek przynosi wielu producentom straty. Choiński uważa, że w sytuacji, gdy Polska ma nadwyżki mięsa, trzeba walczyć nie tylko o rosyjski rynek, ale także zdobywać nowe. A to będzie łatwiejsze, gdy powstanie Instytut Jakości Żywienia.

    Jak podkreślił dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa Leszek Kawski, promocji potrzebuje także branża drobiarska, która przeżywa obecnie problemy w związku z pojawieniem się w Europie ptasiej grypy. Produkcja drobiu rozwija się w naszym kraju bardzo dynamicznie, w 2005 roku wyprodukowano ponad 1 mln ton mięsa drobiowego, z czego 190 tys. ton wyeksportowano, głównie do UE.

    Polska jest czwartym pod względem wielkości producentem żywności w Unii Europejskiej. "Naszą mocną stroną jest produkcja mięsa czerwonego (trzody), drobiu i produktów mleczarskich" - powiedział wiceprzewodniczący Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego KIG, prof. Stanisław Zięba.

    W 2005 roku Polska wyeksportowała żywność o wartości 5 mld euro, zaś import żywności wyniósł 3,5 mld euro. Oznacza to, że Polska ma dodatnie (+1,5 mld euro) saldo w handlu żywnością.

    W opinii Zięby, nadwyżka żywności w Polsce jest trwała, produkty rolno-spożywcze są polskim eksportowym towarem strategicznym. Podkreślił, że nadal jednak niedostateczny jest wolumen eksportu rolno-spożywczego (wynosi on ok. 10 proc. produkcji towarowej), jak również niekorzystna jest struktura tego eksportu (przeważająw nim surowce).

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Polska Agencja Prasowa SA

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / KIG chce powołania Instytutu Jakości Żywienia