Alergeny w przemyśle spożywczym

Alergeny w przemyśle spożywczym

2 ‑ 3 czerwca 2011 / Warszawa, Hotel Le Royal Bristol

Alergeny w przemyśle spożywczym
 / 2 ‑ 3 czerwca 2011 / Warszawa

Cel

W programie m.in.:

  • Jak uniknąć zakażeń krzyżowych oraz innych rodzajów zanieczyszczeń i zagrożeń
  • Znakowanie produktów spożywczych – interpretacja przepisów oraz planowane zmiany prawne
  • Sprawdzone metody szybkiego wykrywania i oznaczania alergenów w przemyśle spożywczym
  • Jakie są kierunki zmian przepisów o środkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego
  • Odpowiedzialność producenta za produkt w praktyce – środki spożywcze oraz nieuczciwe praktyki rynkowe

Dlaczego warto wziąć udział w Warsztatach:

  • Problem alergii pokarmowych uważany jest za chorobę cywilizacyjną. Liczba alergików ciągle rośnie, jednocześnie poszerza się lista substancji wywołujących reakcje alergiczne. Oprócz obowiązującej w dyrektywie listy alergenów, pojawiają się nowe informacje o alergizujących składnikach żywności, o czym powie Państwu dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Podczas spotkania przedstawiciel Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przedstawi jak uniknąć zakażeń krzyżowych i innych zanieczyszczeń żywności. Zaprezentuje również najnowsze zmiany prawne w zakresie aromatów i dodatków do żywności.
  • Znakowanie produktów spożywczych to temat, który budzi wśród producentów żywności wiele pytań i wątpliwości – o prawidłowym zapisie na etykiecie oraz planowanych zmianach w tym zakresie powie Alicja Walkiewicz z Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Przedstawiciel renomowanej firmy badawczej podpowie jak skutecznie walczyć z alergenami na linii produkcyjnej oraz jakich metod użyć do szybkiego wykrywania i oznaczania alergenów w przemyśle spożywczym.
  • Warsztaty będą okazją do spotkania z uznanym przedstawicielem kancelarii prawnej specjalizującej się w prawie żywnościowym by porozmawiać o odpowiedzialności za produkt i nieuczciwych praktykach rynkowych w reklamie i znakowaniu środków spożywczych.


Do udziału w Warsztatach zapraszamy:

Przedstawicieli firm produkujących żywność, napoje oraz środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego a w szczególności:
Dyrektorów i Managerów Zarządzania Jakością
Dyrektorów i Managerów ds. Bezpieczeństwa Żywności
Kierowników Laboratorium
Dyrektorów i Managerów Produkcji
Dyrektorów Działu Prawnego i Prawników wew.

Każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat potwierdzający udział w konferencji.

Zapraszam do udziału w warsztatach
Aneta Stępniak - Project Manager

Szczegółowe informacje:
tel. +48 22 333 97 77
fax +48 22 333 97 78
e-mail: info@informedia-polska.pl

Zapraszamy do współpracy w zakresie Promocji, Reklamy, Sponsoringu:

Dział Sponsoringu
tel. +48 22 333 97 87
fax +48 22 333 97 78
e-mail: sponsoring@informedia-polska.pl

Kontakt

Sprzedaż, współpraca

Miejsce

Hotel Le Royal Bristol


Warszawa

Patron Medialny