Novel food czyli o specyfice nowej żywności, wymogach jej wprowadzania na rynek i wyłączności danych

Novel food czyli o specyfice nowej żywności, wymogach jej wprowadzania na rynek i wyłączności danych

15 czerwca 2021 / Online

199 zł netto do 15 czerwca

Cel

Nowa żywność to taka, która nie była wykorzystywana w znacznym stopniu w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r., czyli przed wejściem w życie pierwszego rozporządzenia w tej dziedzinie. Do nowej żywności zalicza się produkty wytwarzane przy zastosowaniu nowoczesnych technologii, np. nanotechnologii czy technologii wysokociśnieniowych, produkty pozyskiwane ze źródeł wcześniej niewykorzystywanych oraz artykuły spożywcze niedostępne lub niespożywane wcześniej w UE czyli tradycyjną żywnością z innych regionów świata. Co jeszcze wyróżnia nową żywność? Przed wprowadzeniem na rynek musi przejść ona naukową ewaluację, a dane przedstawione na poparcie jej bezpieczeństwa mogą być przedmiotem 5-letniego okresu wyłączności rynkowej.

Celem webinaru jest przedstawienie specyfiki nowej żywności, wymogów regulacyjnych związanych z jej wprowadzaniem na rynek oraz zasad ochrony innowacji żywieniowych jako własności intelektualnej.

Do udziału zapraszamy przede wszystkim:

Przedstawicieli firm produkujących żywność, napoje, środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego, opakowania dla sektora spożywczego, sieci handlowych, leki OTC i Suplementy Diety

Profesjonalistów, odpowiedzialnych za kontrolę jakości oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

A w szczególności:

  • Dyrektorów i Kierowników ds. Kontroli Jakości, Zarządzania Jakością
  • Dyrektorów i Kierowników da Rozwoju i Innowacji
  • Dyrektorów i Managerów ds. Bezpieczeństwa Żywności
  • Technologów Żywienia
  • Kierowników Laboratorium
  • Dyrektorów i Managerów Produkcji
  • Prawników wewnętrznych i zewnętrznych specjalizujących się w prawie żywnościowym

Program

Wtorek, 15 czerwca

10:00

Powitanie uczestników, rozpoczęcie webinaru

Online, ,
10:05

Nowa żywność - przykłady produktów i technologii, trendy w rozwoju Novel Foods

  • Janusz Olejnik, Pomysłodawca i założyciel projektu FoodFakty.pl, Food Safety Culture Initative PL

W trakcie prezentacji zostaną omówione przykłady produktów z kategorii Novel Foods, takich jak produkty na bazie alg, insektów, zamienników białka zwierzęcego i na bazie białka roślinnego, produktów z dodatkiem Kannabidiol ( CBD) pod kątem ich charakterystyki, procesu technologicznego jak również cech czysto konsumenckich. Nie zabraknie analizy trendów pod kątem prowadzonych prac nad dopuszczeniem nowych substancji jak również perspektywy konsumenckiej. 


  • Jak rozumieć technologicznie kategorię Novel Food 
  • Przykłady produktów i kategorii produktów na bazie alg, insektów, białka roślinnego zastępującego białko zwierzęce, produktów z dodatkiem Kannabidiol (CBD)
  • Wybrane nowe technologie wykorzystywane przy produkcji nowej żywności, trendy technologiczne
  • Obawy konsumentów, korzyści żywieniowe, wielkość rynku i trendy
Online, ,
11:00

Zasady wprowadzania nowej żywności do obrotu

  • Magdalena Wolska, Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty, LEX Scan
  •  Podstawowe akty regulujące problematykę nowej żywności.
  • Legalna definicja nowej żywności oraz konkretne przykłady Novel food wraz z odpowiednią podstawą prawną
  • Definicja wprowadzania do obrotu
  • Postępowanie w sprawie wydania zezwolenia na wprowadzenie nowej żywności do obrotu na rynek UE /etapy, organy, schemat postępowania/
  • Przepisy szczególne - zgłoszenie tradycyjnej żywności z państwa trzeciego
Online, ,
12:00

Nowa żywność jako innowacja chroniona prawem własności intelektualnej

  • Dr Żaneta Zemła-Pacud, Of counsel, Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy
  • Patenty
  • Wyłączność danych
  • Ochrona know-how
Online, ,
13:00

Sesja pytań i odpowiedzi

Online, ,

Prelegenci

  • Janusz Olejnik

    Janusz Olejnik

    Pomysłodawca i założyciel projektu FoodFakty.pl Food Safety Culture Initative PL
    Pomysłodawca i założyciel projektu FoodFakty.pl Food Safety Culture Initative PL Absolwent ART Olsztyn ( Akademia Rolniczo Techniczna ) obecnie Uniwersytet Warmińsko Mazurski (UWM), studia ukończył z wyróżnieniem w 1992 z tytułem Magistra Inżyniera Technologii Żywności o specjalizacji Technologia Mleczarska. Absolwent Wyższej Szkoły Zarządzania I Marketingu, wydziału Zarządzania i Marketingu o kierunku Zarządzanie i Marketing. Absolwent Szkoły Głównej Handlowej programu Master of Business Administration, Business management - European Academy of Management Skills. Od ukończenia studiów nieustannie aktywny zawodowo w branży spożywczej, najpierw jako pionier wdrażania technologii filtracji i separacji w Polsce, następnie założyciel i wieloletni dyrektor firmy Silliker Polska należącą do globalnej marki Merieux Nutrisciences specjalizującej się badaniach i usługach z zakresu jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych i pokrewnych w tym opakowań. Przewodniczący Komitetu Technicznego przy PKN nr 310 ds. Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, Członek Polskiej Grupy Roboczej przy IFS , członkiem komitetu technicznego PKN KT35 (Mleka i Przetworów Mlecznych), autor wielu artykułów, organizator i prelegent na wielu konferencjach branżowych.
  • Magdalena Wolska

    Magdalena Wolska

    Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan
    Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. dla Orzecznictwa Sądów Polskich.
  • Żaneta Zemła-Pacud

    Dr Żaneta Zemła-Pacud

    Of counsel Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy
    Zajmuje się prawem własności intelektualnej oraz prawem farmaceutycznym. Do jej zainteresowań naukowych zalicza się także ochronę tajemnicy przedsiębiorstwa i ochronę danych regulacyjnych. Doradza polskim i zagranicznym przedsiębiorstwom w zakresie strategii ochrony innowacji, opiniuje sprawy IP i life science o zasięgu międzynarodowym. Prowadzi wykłady, spotkania informacyjne i szkolenia dla sektora biznesu, rzeczników patentowych i sędziów. Kieruje projektem badawczym Regulatory Data Protection in European IP Law. Jest autorką licznych publikacji z zakresu prawa własności przemysłowej i innowacji w sektorze life science, m.in. Komentarza do Ustawy – prawo własności przemysłowej (współautor), monografii Patents as an Incentive to Innovation (współredaktor), autorką monografii Ochrona patentowa produktów

Dlaczego warto wziąć udział w naszych konferencjach?

Lata doświadczenia

Dział konferencji „Pulsu Biznesu” istnieje od 2004 r. Kilkanaście lat doświadczeń i silna marka „Pulsu Biznesu”, pod którą odbywają się wydarzenia, sprawiły, że jesteśmy dziś czołowym organizatorem konferencji biznesowych skierowanych do wyższej kadry zarządzającej..

Profesjonalizm w każdym calu

W ciągu roku kalendarzowego organizujemy ponad 50 konferencji, kongresów, warsztatów i debat, podczas których do dyskusji zapraszamy najlepszych mówców, wybitnych ekspertów i praktyków z poszczególnych branż..

Tysiące zadowolonych klientów

Naszą ambicją jest kreowanie przedsięwzięć związanych z istotnymi, bieżącymi wydarzeniami w gospodarce, przewidywanie trendów oraz umożliwianie wymiany doświadczeń i dzielenia się wiedzą. Od 2004 roku zaufało nam już blisko 20 tys. uczestników..

14

ORGANIZUJEMY SZKOLENIA I EVENTY JUŻ OD 14 LAT

800

OD 2004 ROKU ZORGANIZOWALIŚMY PONAD 800 KONFERENCJI I WARSZTATÓW

20000

MOŻEMY SIĘ POCHWALIĆ TYLOMA KLIENTAMI Z PONAD 1000 FIRM

Kontakt

Sprzedaż, współpraca

Opiekun merytoryczny

Renata Grzeszczak
Renata Grzeszczak

Project Manager - Team Leader

Współpraca

Mateusz Stempak
Mateusz Stempak

Marketing Manager

199 zł netto do 15 czerwca

Zarejestruj się