Krajowa Spółka Cukrowa wyprodukowała ponad 900 tys. ton cukru

PAP
aktualizacja: 24-01-2018, 12:17

Krajowa Spółka Cukrowa w kampanii cukrowniczej 2017/2018, w swoich siedmiu cukrowniach, skupiła od plantatorów ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 900 tys. ton cukru - poinformowała rzeczniczka KSC Sandra Malinowska.

Kampania 2017/2018 w KSC rozpoczęła się w pierwszej dekadzie września 2017 roku w Cukrowni w Nakle n. Notecią i Krasnymstawie, zakończyła w trzeciej dekadzie stycznia 2018 roku w Cukrowni Kruszwica. Kampania prowadzona była w siedmiu oddziałach spółki, w cukrowniach: Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice. Średni czas trwania kampanii wyniósł 110 dni.

We wszystkich siedmiu cukrowniach spółka skupiła ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała, po raz pierwszy w historii KSC, ponad 900 tys. ton cukru. Najwyższy średni plon uzyskano w Cukrowni Kruszwica – 73 t/ha, plony powyżej 70 ton z ha osiągnęły również cukrownie: Dobrzelin i Nakło.

Jak podała rzecznik, średnia polaryzacja (zawartość cukru w buraku) wyniosła ok 16,1 proc. i była niższa niż rok wcześniej. W 2017 roku buraki cukrowe pod potrzeby KSC uprawiane były na areale ok. 96 tys. ha, uprawiało je ok. 15 800 plantatorów.

"Kampania 2017/2018 zapisze się w historii jako jedna z trudniejszych pod względem pogodowym. Intensywne i obfite opady deszczu w okresie od września do grudnia, spowodowały wiele utrudnień w zbiorze i zwózce surowca do cukrowni. Ogromne zaangażowanie plantatorów, firm świadczących obsługę dostaw oraz pracowników służb surowcowych mimo bardzo trudnych warunków pogodowych pozwoliło na dostawy surowca w ilościach niezbędnych do przerobu zgodnego z zakładanymi przed kampanią planami produkcyjnymi" - czytamy w komunikacie Spółki.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej cała powierzchnia uprawy buraków w Polsce wyniosła w ub. r. 226 tys. ha, a plony z 2017 r. są przewidywane na poziomie ok. 650 dt/ha. W związku z tym szacuje się, że zbiory mogły przekroczyć 14,5 mln ton, a produkcja cukru może być na poziomie ok. 2,1 mln ton.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w 2002 roku, jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. Udział KSC w krajowym rynku cukru wynosi blisko 40 proc. W Polsce działają jeszcze trzy inne koncerny: niemieckie firmy: Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska oraz Suedzucker Polska.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Krajowa Spółka Cukrowa wyprodukowała ponad 900 tys. ton cukru