Królewski jesiotr powraca na polskie stoły

  • Materiał partnera
opublikowano: 01-03-2019, 14:15

V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2019.

Czterogwiazdkowy Hotel Atut w Licheniu Starym już po raz piąty będzie gościć uczestników mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się 9 marca w ramach Weekendu Kulinarnego. Impreza ma charakter cykliczny, a po raz pierwszy odbyła się w 2015 r.

W skład tegorocznego jury weszli m.in. Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz jeden z pomysłodawców wydarzenia, Adam Dmyterko. W Hotelu Atut nie zabraknie także najpiękniejszej damy polskiej kuchni, Ewy Wachowicz, która obejmie funkcję przewodniczącej jury VIP. Każda ze wspomnianych osób posiada unikalne kulinarne umiejętności, olbrzymią wiedzę oraz wieloletnie doświadczenie. Współpraca z tak wybitnymi kucharzami jest dla organizatorów naturalnym krokiem w zakresie promocji mistrzostw oraz budowania pozytywnej atmosfery wokół wydarzenia. Wszyscy posiadają charyzmę oraz osobowość, ale przede wszystkim są gwarancją, że zwycięzcy konkursu zostaną wyłonieni przez prawdziwych znawców, a nie w sposób przypadkowy. Ma to na celu podniesienie poziomu samej rywalizacji. Organizatorzy liczą, że uczestnicy pokażą się z jak najlepszej strony, a wybitne postaci w jury zdecydowanie podniosą im poprzeczkę.

Kulinarny Puchar Polski

Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra to całodniowa rywalizacja dwuosobowych i wyselekcjonowanych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski. Jest to renomowany konkurs, cieszący się uznaniem wśród profesjonalnych kucharzy. Wspierają go poważane w branży stowarzyszenia, a jego celem jest odkrywanie i zaprezentowanie największych talentów. W Kulinarnym Pucharze Polski biorą udział kucharze, którzy wcześniej zwyciężyli w jednym z konkursów nominowanych. Zwycięzcy mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra otrzymają zatem zaproszenie na wielki finał Kulinarnego Pucharu Polski.

W rywalizacji wezmą udział wybitni reprezentanci hoteli i restauracji z całej Polski. Sam konkurs na stałe wpisał się w kalendarz branży kulinarnej w Polsce. Każdego roku poprzeczka jest zawieszona bardzo wysoko, a dwuosobowe zespoły prezentują najwyższy, krajowy poziom. Nie jest tajemnicą, że okolice Konina słyną z łowisk jesiotra, dlatego uczestnicy będą mieć za zadanie przygotować wykwintne potrawy na bazie tej królewskiej ryby. Impreza ma na celu promocję lokalnych przysmaków, a gwarancją zarówno jakości, jak i dobrej zabawy będzie bardzo mocny skład tegorocznego jury. 

Uczta dla podniebienia

W ubiegłym roku do rywalizacji przystąpiła rekordowa liczba 11 ekip. Uczestnicy mieli półtorej godziny na przygotowanie przystawki oraz dania z jesiotrem i kawiorem. W całodniowej rywalizacji wzięli udział: Air Port Hotel Okęcie Warszawa, Hampton by Hilton Lublin, Fabryka Wełny Pabianice, Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka, Hotel Restauracja Piano Lublin, Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz, Restauracja „Pod Jesiotrem” Zdziersk koło Łabiszyna, „Dworzysko” Szczawno – Zdrój, 1911 Cafe & Restaurant Sopot, Restauracja Roda Tokary, Rezydencja Gubałówka Kościelisko oraz Smaczna Dieta Gorzów Wielkopolski. Nagroda główna powędrowała do Hotelu Restauracji Piano Lublin w składzie Piotr Huszcz oraz Radosław Kosiorek. Potrawy w ich wykonaniu najbardziej zachwyciły jurorów, którzy docenili przystawkę: mus z jesiotra z ciastem filo, olejem estragonowym, kawiorem, remoulade z rzepaku, kolendra, szczaw oraz danie główne: jesiotr z patelni, ziołowa kruszonka, kolendrowy sernik z koziego sera z glazurowanym burakiem, sosem maślanym, selerem, ziemniakami i chrzanem.

Czterogwiazdkowy Hotel Atut jest położony w Licheniu nieopodal malowniczego Jeziora Licheńskiego. Jesiotr to lokalny przysmak oraz symbol wspaniałego smaku w restauracji Yesiotr. Jest on nazywany królewską rybą ze względu na swoje wartości odżywcze i brak ości. W przeszłości często gościł na dworskich stołach. Pod wpływem zmieniających się warunków atmosferycznych ten gatunek niestety niemal całkowicie wyginął. Pomysł na nietypowe mistrzostwa zrodził się naturalnie, ponieważ okolice Konina są znane z największych łowisk specjalizujących się w hodowli jesiotra i produkcji kawioru. Zamysłem organizatorów od samego początku było pokazanie wartości tej ryby w taki sposób, aby ponownie w swojej najlepszej odsłonie powróciła na polskie stoły. Smaku samym mistrzostwom dodadzą wykwintne potrawy do degustacji, a całość zwieńczy uroczysta gala na ok. 180 osób, po której nastąpi wieczorna część programu w eleganckim stylu. Współorganizatorem konkursu jest producent kawioru, Kaiser Caviar. Sponsorami głównymi wydarzenia zostali Iglotex, Colian, Nestle Professional oraz Dajar HoReCa. Zespoły, które ukończą rywalizację na podium, otrzymają nagrody pieniężne oraz dedykowaną statuetkę – rzeźbę jesiotra.

Z Hotelu Atut nikt jednak nie wyjedzie z pustymi rękami. O atrakcje w postaci nagród rzeczowych oraz upominków zadbali sponsorzy i partnerzy wydarzenia. Jak co roku przybyli goście będą mogli wziąć udział w licznych degustacjach oraz obejrzeć wyjątkowy pokaz artystyczny. W tej edycji przewidziano pokaz znanego iluzjonisty oraz degustację hiszpańskich win wraz z food pairing. 

Hotel Atut to także największe centrum konferencyjne w Wielkopolsce. Dzięki 10 salom konferencyjnym, które łącznie mogą pomieścić nawet 600 osób, stanowi idealne miejsce na organizację sympozjów, szkoleń, kursów i imprez integracyjnych. Hotel Atut to wspaniała destynacja na wypoczynek dla par i rodzin. Obiekt jest położony w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie) w bezpośrednim sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Do dyspozycji gości jest łącznie 125 komfortowych pokoi oraz dwa apartamenty. Ponadto, goście mogą liczyć na nieograniczony dostęp do nowoczesnego basenu i kompleksu saun, a także do sali fitness i siłowni. Wszyscy, niezależnie od celu pobytu, na pewno docenią też Atut Med&SPA, miejsce o wyjątkowym klimacie, oferujące zabiegi pielęgnacyjne oraz obsługę najlepszych specjalistów. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: MATERIAŁ PARTNERA

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu