Giełdowa spółka przechodzi liczne zmiany. Zmieniają się członkowie zarządu i rady nadzorczej. Wkrótce ma zmienić się jej potencjał.
Kruszwica porusza się po wyboistej drodze
Kruszwica porusza się po wyboistej drodze
Giełdowa spółka przechodzi liczne zmiany. Zmieniają się członkowie zarządu i rady nadzorczej. Wkrótce ma zmienić się jej potencjał.
Giełdowa spółka przechodzi liczne zmiany. Zmieniają się członkowie zarządu i rady nadzorczej. Wkrótce ma zmienić się jej potencjał.
Czołowy producent olejów spożywczych przedstawi dziś informacje na temat przebiegu przygotowań do konsolidacji ze spółkami tłuszczowymi, w których udziały ma znany biznesmen — Jerzy Starak. Chodzi o Zakłady Przemysłu Tłuszczowego Olvit z Gdańska, spółkę Ewico (dawniej Kama Foods) z Brzegu oraz Olvit Pro, którego najcenniejszym aktywem jest większościowy pakiet akcji Zakładów Przemysłu Tłuszczowego w Warszawie. Połączenie tych firm z Kruszwicą jest tylko kwestią czasu, bowiem w lutym zgodził się na to Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK). Mimo to sprawy posuwają się dość wolno.
Być może ma to związek z opisywanymi na łamach „PB” kontrowersjami dotyczącymi Ewico. W 2005 r. do sądów trafił wniosek o jego upadłość, złożony przez wierzyciela Kamy Foods, oraz pozew o unieważnienie przetargu na sprzedaż upadłych zakładów Kama Foods, złożony przez przedstawicieli zarządu Ewico. Okoliczności sprzedaży Kamy Foods przez jej syndyka stały się też przedmiotem dochodzenia prokuratorskiego. Rozstrzygnięć w tych sprawach jeszcze nie ma. Do tego, jak twierdzi Małgorzata Mizgalski, autorka wniosku o upadłość Ewico, także decyzja UOKiK została zaskarżona. W efekcie, połączenie, przynajmniej jeśli chodzi o Ewico, może stanąć pod znakiem zapytania.
Warto dodać, że informacje o przebiegu przygotowań do konsolidacji z Olvitem, Ewico i Olvitem-Pro przekaże dziś mediom zmieniony we wtorek zarząd Kruszwicy. Nowym prezesem został Tommy Jensen, dotychczasowy wiceprezes, który zamienił się z Romanem Rybackim. Podobne roszady zaszły też w radzie nadzorczej. Spółka nie komentuje przyczyn tych zmian.
Podpis: Wiktor Szczepaniak