Kulinarne perwersje

S. J. MAJCHERCZYK
aktualizacja: 26-10-2017, 23:39

Chłodna 15 by Wilamowski w Warszawie to bardzo młoda francuska restauracja. Podobnie jak jej szef.

Arkadiusz Wilamowski ma mniej więcej 26 lat, a gotuje od piętnastego roku życia. Już we wczesnym dzieciństwie, spędzonym we Francji, fascynowała go interakcja smaków i aromatów. Tam także zdobył szlify gastronomiczne. Praktykował w najlepszych (trzy gwiazdki Michelina) francuskich i angielskich restauracjach. Cały czas ciągnęło go jednak do Polski. Jego ambicją była autorska francuska kuchnia z powiewami polskości w najlepszym wydaniu (żadna tam kaszanka czy schabowy). Tak powstała Chłodna 15 by Wilamowski. Dopieszczona w najdrobniejszych szczegółach. Nawet pieczywo i masło są własnego wyrobu.

DEBIUT OSTRYGI

Wpadliśmy tam niespełna rok po otwarciu. Odrazu szok — podawane potrawy to autentyczna perwersja smakowa. Dań głównych mają tylko trzy, podobnie jak przystawek. Za to codziennie inne. Powód? Są perfekcjonistami. Wszystko musi być z najświeższych produktów dostępnych rano na rynku. Win mają prawie 120 (połowa francuskie). Dwadzieścia sprzedają na kieliszki. Skoncentrowaliśmy się na nich, zdając się na wybór sommeliera. Pierwsza na stół przypłynęła ostryga, wygodnie rozłożona na muszli. Sommelier zaproponował Petit Chablis, Domaine d’ Elise — klasyczny partner do ostryg. Dlaczego akurat on? W ziemiach Chablis stwierdzono złoża skamieniałych ostryg. Nadają one winom charakterystyczną nutkę smakową. Teoretycznie więc wszystko by się zgadzało, w praktyce… ostryga nieprzyjemnie zasyczała. Nalano w kieliszki Portugalczyka Vinho Verde Dr quinta de Linhares 2015. Tym razem strzał w dziesiątkę. Dla zmiany smaku zamówiliśmy pasztet po francusku z kawałeczkami mięsa. Wyśmienity.

SMAKOWA ZAGADKA

Przyszedł czas na główne danie. Nasz wybór padł na dorsza z grzankami, który mile chrupałw ustach. Oraz dzikiego jelenia z sosem grand veneur i wariacją z buraków. Był urokliwie miękki i soczysty. Miło się uśmiechał do Cotes du Rhone Laurent Brusset, 2015.

CIASTKO Z KREMEM

Na deser podano świetny mille feuille z kremem patisserie, czyli trzy płaty ciasta francuskiego przełożone kremem cukierniczym. Z kieliszkiem Chateau Muscat de Rivesaltes 2013 — po prostu bajka! Zastanowiło nas tylko, jak oni dobierają wino do potraw, skoro codziennie są inne dania. I w dodatku im się to udaje. &

 

Restauracja Chłodna 15 by Wilamowski
ul. Chłodna 15, Warszawa

Ogólne wrażenie 5,5

Wina do potraw 5,5

Potrawy 6,0

Wystrój wnętrza 5,0

Profesjonalizmobsługi 5,0

Na biznes lunch 5,5

Na obiad z rodziną 4,0

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: S. J. MAJCHERCZYK

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Kulinarne perwersje