Muzeum ma więcej metrów na ekspozycje

MAS
opublikowano: 12-04-2011, 00:00

Po adaptacji strychu, przeprowadzonej przez firmę Integer, wrocławskie Muzeum Narodowe zyskało nowe sale wystawiennicze.

Po adaptacji strychu, przeprowadzonej przez firmę Integer, wrocławskie Muzeum Narodowe zyskało nowe sale wystawiennicze.

Dotychczas zbiory muzeum, liczące około 20 tys. eksponatów, można było oglądać na trzech piętrach. Przestrzeni było zbyt mało, dlatego podjęto decyzję o adaptacji poddasza. Dzięki temu muzeum zyskało ponad 2,6 tys. mkw.

— Wzmocniliśmy elementy konstrukcji dachu i wymieniliśmy jego pokrycie. Wykonaliśmy samonośną konstrukcję podłóg, a pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami postawiliśmy ścianki działowe — wyjaśnia Paweł Melka, główny specjalista ds. inwestycji w firmie Integer.

Podczas remontu zmieniono również instalacje centralnego ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji, wyposażono muzeum w system telewizji dozorowej, system sygnalizacji pożaru, włamania, napadu oraz kontroli dostępu.

Wartość inwestycji to 13 mln zł. Większość pochodzi z budżetu UE. Pozostałą część sfinansowało Ministerstwo Kultury oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.

Projekt adaptacji przygotowała pracownia architektoniczna Jerzego Wojciechowskiego z Leszna.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: MAS

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Nieruchomości / Muzeum ma więcej metrów na ekspozycje