Muzyka Mozarta wspiera produkcję wina w Toskanii

  • DI
opublikowano: 25-04-2019, 22:00

W krainie Val d’Orcia w sercu Toskanii jest winnica, w której winorośl rośnie przy dźwiękach utworów Mozarta.

Zainstalowano tam 126 głośników. W miejscu, gdzie powstaje słynne wino Brunello, wykorzystywane są wyniki badań potwierdzających dobroczynny wpływ muzyki na jakość winogron. Głośniki stoją tam na wysokich kolumnach i na ziemi, aby dźwięki docierały i do korony drzewek, i do korzeni.

— Kiedy postanowiłem prowadzić uprawę przy akompaniamencie muzyki klasycznej, zostałem uznany za szaleńca. Pogłębione studia potwierdziły jednak, że kompozycje Mozarta poprzez swoje fale dźwiękowe przyspieszają metabolizm roślin, odstraszają insekty z pól i poprawiają jakość winogron, a zatem także wina — powiedział Carlo Cignozzi, właściciel winnicy, były adwokat.

Taką tezę postawili naukowcy z wydziałów rolnictwa na uniwersytetach we Florencji i w Pizie, którzy od lat badają związki między muzyką a naturą i wspierają producenta wina. Z ich badań wynika, że to właśnie dzięki muzyce genialnego kompozytora z Salzburga winorośl jest znacznie większa, kiście szybciej dojrzewają, pasożyty trzymają się od nich z daleka, a jakość owoców jest lepsza.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu