Nakarmić tych, których nie widać

BAW
opublikowano: 08-03-2018, 22:00

Wielkanocna Zbiórka Żywności odbędzie się 16-17 marca 2018 r. w ponad 300 miastach Polski.

 

DAR SERCA: 16 i 17 marca 2018 r. będzie można przekazywać żywność potrzebującym w ponad 2 tys. sklepów.
Zobacz więcej

DAR SERCA: 16 i 17 marca 2018 r. będzie można przekazywać żywność potrzebującym w ponad 2 tys. sklepów. Fot. ARC

 

Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy nie stać na zakup żywności. Niewidoczni. Choć potrzebują pomocy, to nie spotkamy ich na ulicy czy przed sklepem, proszących o żywność. Nie pozwala na to ich godność. Misją Banków Żywności jest stałe docieranie do takich osób z pomocą. — Nasze zbiórki pokazują dużą ofiarność społeczeństwa.

Polacy już nieraz udowodnili, że lubią brać sprawy w swoje ręce. Przykładem jest zeszłoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności, kiedy przekazali 346 ton żywności, która trafiła do potrzebujących. Pozwoliło to zapewnić godną i spokojną Wielkanoc ponad 170 tys. osób — podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. W tegorocznej Wielkanocnej Zbiórce Żywności weźmie udział 28 tys. wolontariuszy, którzy w ponad 2 tys. sklepów będą zachęcali do dzielenia się żywnością.

— Nie trzeba dużych pieniędzy, tylko serca i chęci, by dołożyć produkt do oznakowanych koszy, przy których będą dyżurowali wolontariusze. Zachęcamy do przekazywania produktów z długimi terminami przydatności, takich jak mąka, cukier, olej, konserwy, bakalie, słodycze — mówi Marek Borowski.

Federacja Polskich Banków Żywności przypomina, że zbiórki żywności od 2014 r. nie wymagają wystawianego przez urząd państwowy zezwolenia, co pozwoliło uprościć procedury związane z ich rejestracją. Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w kraju. Zrzesza 32 banki żywności, które są w stanie przyjąć i rozdysponować każdą żywność, nawet z bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia, w tym produkty świeże i mrożonki, zachowując łańcuch chłodniczy i spełniając wszystkie kryteria bezpieczeństwa (system HACCP, stały nadzór Sanepidu). Organizacja dzięki codziennym działaniom jest w stanie docierać z pomocą żywnościową do blisko 2 mln najbardziej potrzebujących za pośrednictwem współpracujących 4 tys. organizacji pozarządowych i instytucji pomocowych.

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: BAW

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Ekologia / Nakarmić tych, których nie widać