Nestle wyprodukowało batonik z zastosowaniem nowej technologii

opublikowano: 27-03-2018, 13:53
aktualizacja: 27-03-2018, 13:53

Gigant spożywczy Nestle zaprezentował swój pierwszy batonik czekoladowy z zastosowaniem nowej technologii pozwalającej na użycie obniżonej zawartości cukru, informuje CNBC.

W roku 2016 firma poinformowała, że jej badacze zdołali zmienić strukturę cukru wykorzystując jedynie naturalne składniki.

Batoniki Milkybar Wowsomes są reklamowane pod hasłem o 30 proc. mniej cukru i w przyszłym tygodniu trafią na półki sklepowe w Stanach Zjednoczonych oraz Irlandii. Batonik z białej czekolady nie zawiera sztucznych słodzików.

Podczas konferencji prasowej Nestle poinformowało, że naukowcy stworzyli „napowietrzony, porowaty cukier, który szybciej rozpuszcza się w ustach”.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: KŁ

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Nestle wyprodukowało batonik z zastosowaniem nowej technologii