Nie istnieje ryzyko dla konsumentów drobiu

Ryzyko, że wirus H5N1 (niebezpieczna odmiana wirusa ptasiej grypy) zacznie przenosić się z człowieka na człowieka, jest bardzo małe i pozostaje w sferze hipotez. Bez obaw możemy też spożywać gotowane lub smażone mięso i przetwory drobiowe — wirus ginie w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza. Oczywiście przygotowując posiłki, należy przestrzegać rygorów technologicznych i pamiętać o zasadach higieny osobistej. Polskie fermy i zakłady przetwórstwa drobiu przestrzegają unijnych procedur sanitarnych i weterynaryjnych. Każda ferma jest nadzorowana przez weterynarzy w tzw. ruchu ciągłym, czyli non stop. Ptaki pozostają zamknięte, a dostęp do nich ma ograniczona liczba osób.

book icon
Artykuł dostępny tylko dla naszych subskrybentów

Zyskaj wiedzę, oszczędź czas

Informacja jest na wagę złota. Piszemy tylko o biznesie Subskrypcja PB
Premium Offer
Poznaj „PB”
79 zł 7,90 zł / miesiąc
przez pierwsze 3 miesiące
Chcesz nas lepiej poznać? Wypróbuj dostęp do pb.pl przez trzy miesiące w promocyjnej cenie!
WYBIERZ
Rabat 30%
Premium Offer
„PB" NA 12 MIESIĘCY
663 zł / rok
Skorzystaj z 30% rabatu
Zapłać raz i czytaj nasze treści bez ograniczeń przez cały rok. Zaoszczędzisz 285 zł.
WYBIERZ