Nie trafiłam na barierę nie do przejścia

DK
opublikowano: 13-12-2018, 22:00

DOROTA MCKEEN: MCKEEN BEEF UBOJNIA

Jestem związana z branżą mięsną od ponad 20 lat. Pracowałam w niej zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym. Patrząc przez pryzmat dwóch dekad moich doświadczeń, radzę tym, którzy dziś stawiają pierwsze kroki w biznesie, żeby po prostu byli odważni i zdeterminowani. Dzięki temu osiągną zamierzony cel. Oczywiście polska przedsiębiorczość boryka się na co dzień z wieloma problemami. Dużą barierę stanowią przepisy prawne i podatkowe. Dla mojej branży dodatkowym wyzwaniem jest nadal to, że wołowina rzadko gości na polskich stołach. Szanse? Postępujący rozwój technologiczny stwarza olbrzymie możliwości rozwoju zarówno dla polskich firm, jak i kobiet na całym świecie. Ale tak jak przy każdej szansie, także i tu trzeba się liczyć także z zagrożeniami. Jak zarządzam firmą? Uważam, że nie ma jednego czy też właściwego sposobu kierowania przedsiębiorstwem. Determinuje go wiele czynników. Ja wszystkich pracowników traktuję tak samo i — mimo permanentnego braku czasu — do każdego pracownika i kontrahenta staram się odnosić indywidualnie. Ponadto jestem przekonana, że rozmowa daje możliwość wypracowania wspólnego stanowiska w odniesieniu do różnych aspektów, a wspólne rozwiązywanie problemów daje satysfakcję obu stronom. Chociaż oczywiście pewne decyzje w biznesie muszą być podejmowane arbitralnie.

Jako przedstawicielka płci pięknej nigdy się nie zderzyłam ze szklanym sufitem. Nie zdarzyło mi się natrafić na taką barierę, która byłaby nie do pokonania. Uważam też, że Polkom jest dziś znacznie łatwiej robić karierę międzynarodową niż kiedykolwiek wcześniej. Największym moim sukcesem jest rodzina. Na pewno bez wsparcia męża i pozostałych jej członków byłoby mi znacznie trudniej rozwijać zawodowe skrzydła. Pracy nie wyobrażam sobie również bez wszelkiego rodzaju ułatwień, nowinek technologicznych czy komunikatorów, z których chętnie korzystam. Naturalnie chcę dalej rozwijać przedsiębiorstwo i stawiam na jego organiczny wzrost. A w każdej wolnej chwili zamierzam zwiedzać świat.

McKeen Beef Ubojnia

Zakład w Liskowie w województwie wielkopolskim rozpoczął działalność w 2014 r. W 2015 r. oddano do użytku zmodernizowany budynek wyposażony w nowoczesną, automatyczną linię ubojową. W 2016 r. rozbudowano magazyn i zaplecze socjalne oraz chłodnie poubojowe, zwiększając powierzchnię produkcyjną do 7,1 tys. mkw. Jednocześnie w 2017 r. firma rozszerzyła zakres działalności o rozbiór i pakowanie. Zakład jest w stanie sprostać najbardziej restrykcyjnym wymaganiom weterynaryjnym i higienicznym branży mięsnej.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DK

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Nie trafiłam na barierę nie do przejścia