Od 1 stycznia 2004 r. firmy spożywcze zaczną wdrażać system HACCP

15-09-2003, 18:50

PAP: Od 1 stycznia przyszłego roku firmy przemysłu spożywczego zaczną obowiązkowo wdrażać tzw. system HACCP, chroniący żywność przed skażeniem na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji - poinformował na poniedziałkowej konferencji Główny Inspektor Sanitarny, Andrzej Trybusz. Wdrażanie systemu HACCP wynika z konieczności dostosowania polskich norm bezpieczeństwa żywności do unijnych. Obowiązek ten obejmie zarówno duże, jak i małe firmy. Firmy wdrażające system muszą zidentyfikować zagrożenia i zastosować rozwiązania, które je najskuteczniej wyeliminują. Dr Halina Turlejska z Instytutu Żywności i Żywienia powiedziała na konferencji, że chodzi o działania "zdroworozsądkowe". Np. piekarze mają zadbać o sprawdzanie sit przesiewających mąkę, a następnie odpowiednie pojemniki i czas dystrybucji pieczywa. Każda firma będzie wdrażać HACCP we własnym zakresie. Odpowiedzialne za to będzie kierownictwo, które najlepiej zna dane przedsiębiorstwo i branżę. Pomocą mają służyć poradniki branżowe. Trybusz podkreślał przy tym, że od 1 stycznia 2004 r. firmy mają rozpocząć wdrażanie systemu, a nie mieć go już całkowicie wdrożony. Nie określono też terminu końcowego, do którego mają to zrobić. Uspokajał, że nie przewidziano żadnych kar dla firm wprowadzających HACCP wolniej niż inne. Z obowiązku rozpoczęcia wdrażania systemu od 1 stycznia mają być zwolnieni jedynie producenci na etapie tzw. produkcji pierwotnej. Firmy spożywcze nie muszą też uzyskać żadnego certyfikatu na HACCP i ponosić w związku z tym zwiększonych kosztów. Takiego obowiązku nie ma też w Unii Europejskiej. Zdaniem Turlejskiej, przeciętna firma potrzebuje ok. jednego roku, aby wdrożyć HACCP. Zaś dopiero po ok. 10 latach rodzime firmy będą w stanie udowodnić, że mają wdrożony system HACCP. Do tej pory 97 proc. polskich firm nie rozpoczęło żadnych działań związanych z zastosowaniem tego systemu. Największą przeszkodą jest niechęć do zmian. Koszty wdrożenia HACCP będą zależały od działalności i wielkości danej firmy. Obejmą m.in szkolenia pracowników. HACCP (Hazard Analysis and Critical Point System) to system zapewniający bezpieczeństwo wytwarzanej żywności, który poprawi nie tylko bezpieczeństwo konsumentów, ale też wizerunek firmy. (PAP)

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Kariera / Od 1 stycznia 2004 r. firmy spożywcze zaczną wdrażać system HACCP