Odbicie w górę notowań cukru

Dorota Sierakowska, analityk surowcowy DM BOŚ
opublikowano: 23-08-2019, 09:49

Już od dwóch miesięcy notowania cukru poruszają się w trendzie spadkowym. Patrząc na ten rynek z szerszej perspektywy, notowania cukru znajdują się pod presją podaży już od trzech lat. Obecnie cena cukru w Stanach Zjednoczonych oscyluje w okolicach 11,60 centów za funt, co oznacza bliskość tegorocznych minimów, przypadających na rejon 11,20-11,30 centów za funt.

Notowania cukru przez tydzień
Zobacz więcej

Notowania cukru przez tydzień

Długotrwałe zniżki na rynku cukru wynikają przede wszystkim z regularnie nawracającej nadwyżki tego towaru na globalnym rynku. Wzrost produkcji cukru m.in. w Azji sprawia, że ten problem prawdopodobnie szybko nie zniknie (aczkolwiek tu inwestorzy wyczekują informacji na temat kontynuacji programu subsydiowania eksportu cukru z Indii). Sytuacja wygląda inaczej w Brazylii. Wczoraj brazylijski rząd obniżył prognozy produkcji cukru w tym kraju ze względu na relatywnie niską jakość uprawianej trzciny cukrowej. Niemniej, mimo to, w tym kraju również zbiory powinny być spore.

Wczorajsza sesja na rynku cukru przyniosła odreagowanie wzrostowe, jednak nastroje inwestorów są już wręcz przesadnie słabe, a liczba krótkich pozycji na rynku cukru jest wyjątkowo duża. To może doprowadzić do krótkoterminowego odbicia cen w górę. Niemniej, sytuacja na tym rynku w średnio- i długoterminowej perspektywie nadal przemawia za utrzymującą się presją podaży.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Dorota Sierakowska, analityk surowcowy DM BOŚ

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy