Padva: miły przystanek w Krakowie

Julia Kafka
20-07-2001, 00:00

Padva: miły przystanek w Krakowie

Włoska restauracja Padva mieszcząca się w centrum Krakowa, vis-l-vis Collegium Maius, świetnie nadaje się na przystanek dla wszystkich, którzy w pobliżu krakowskiego rynku chcą odpocząć od miejskiego gwaru.

Na zadowolenie z pobytu w restauracji mogą liczyć osoby, które zmęczone tłokiem i gwarem miasta chcą połączyć obiad z odpoczynkiem. Przy wejściu wita gości przyjemna i spokojna muzyka. Dyskretne kelnerki służą zawsze pomocą, a wnętrza — jasne, jakby wypełnione światłem — sprawiają miłe wrażenie.

Kuchnia Padvy to oczywiście tradycyjne włoskie potrawy z dużym wyborem spaghetti. Są także dania z owoców morza. Gościom, czekającym na zamówioną potrawę, podaje się przystawkę. W moim przypadku była to zapiekanka makaronowo-warzywna. Jej smak nie pozostawał w pamięci na dłużej, a prawdziwe rozczarowanie przyniósł serwowany jako dodatek chleb, który za świeży można było uznać kilka dni wcześniej.

Potem było już znacznie lepiej. Zupa — krem z pomidorów —mogłaby zaspokoić wymagania najbardziej wybrednych smakoszy. Równie rewelacyjny okazał się dorsz z warzywami oraz spaghetti. Zwłaszcza ryba była popisem mistrza kuchni — miała idealny smak wzbogacony, m.in. pietruszką i pomidorami. Ponadto wielkość porcji mogła przyprawić o zawrót głowy. Niestety, zarówno do ryby, jak i do spaghetti, podano identyczny sos koperkowy. Zaskoczeniem był też brak łyżki do spaghetti.

Na koniec wizyty w Padvie skusiłam się na deser w postaci puddingu. Nie pozostawiał nic do życzenia — był w sam raz, słodki i dobrze przygotowany.

Padva reklamuje się jako miejsce spotkań nie tylko towarzyskich, lecz i zawodowych. Trudno jednak ją polecić na służbowy lunch. Zbyt bliskie rozmieszczenie stolików w niektórych częściach restauracji sprawia, że goście dokładnie wiedzą, o czym dyskutują ich sąsiedzi. Minusem Padvy jest też słaba klimatyzacja. W efekcie smakosze potraw o intensywnym aromacie wychodzą przesiąknięci ich zapachem.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Julia Kafka

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Po godzinach / Padva: miły przystanek w Krakowie