Panika na europejskim rynku drobiarskim w związku z ptasią grypą

Polska Agencja Prasowa SA
opublikowano: 16-02-2006, 16:06

Z obawy przed ptasią grypą spadła sprzedaż i spożycie drobiu w wielu krajach europejskich, zwłaszcza we Włoszech, Bułgarii i Austrii, gdzie potwierdzono przypadki zarażenia ptactwa niebezpiecznym dla człowieka wirusem H5N1 - pisze w czwartek AFP.

Z obawy przed ptasią grypą spadła sprzedaż i spożycie drobiu w wielu krajach europejskich, zwłaszcza we Włoszech, Bułgarii i Austrii, gdzie potwierdzono przypadki zarażenia ptactwa niebezpiecznym dla człowieka wirusem H5N1 - pisze w czwartek AFP.

Według włoskiego związku hodowców Fedagri informacja o tym, że w miniony weekend wykryto wirusa H5N1 u dzikich łabędzi, spowodowała nieuzasadnioną panikę. Tylko we wtorek i środę sprzedaż drobiu spadła do 70 procent. Z powodu kryzysu pracę straciło 30 tysięcy osób w całym kraju. Włoska Konfederacja Rolników (CIA) szacuje, że producenci z sektora drobiarskiego każdego dnia tracą średnio 6 mln euro, a w sumie straty mogą wynieść około 650 mln euro.

Zdaniem szefa federacji producentów drobiu Borisa Stojmenowa, w Bułgarii odnotowano "katastrofalny", bo 50-procentowy spadek sprzedaży drobiu i jaj, od kiedy wirus ptasiej grypy pojawił się w sąsiedniej Rumunii i Turcji.

Na znanym wiedeńskim targu ludzie przestali kupować drób, od kiedy stwierdzono ptasią grypę u martwych łabędzi na południu kraju - podaje AFP.

Według ocen wychodzącej dwa razy w tygodniu słoweńskiej gazety gospodarczej "Finance", po wykryciu wirusa u łabędzia w Mariborze, niedaleko granicy z Austrią, producenci drobiu mogą stracić około 74 milionów euro.

Mniejsze spadki sprzedaży drobiu odnotowano w Belgii i we Francji. Według belgijskiej federacji sprzedawców detalicznych spadek sprzedaży od początku 2006 roku wyniósł około 20 procent. We Francji sprzedaż drobiu spadła o 15 procent.

Panice do tej pory nie uległa Wielka Brytania, Holandia i Niemcy - pisze AFP. W tym ostatnim kraju sytuacja może się jednak zmienić po stwierdzeniu wirusa H5N1 u łabędzi na północy Niemiec. Około 10 procent (11,16 mln ton) całej produkcji europejskiej w sektorze drobiarskim przypada na Niemcy.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Polska Agencja Prasowa SA

Polecane