Pfeifer&Langen Polska skonsolidował sześć cukrowni

17-05-2004, 13:07

PAP: Spółka Pfeifer&Langen Polska przeprowadziła konsolidację sześciu z jedenastu należących do niej cukrowni. W skład Cukrowni Gniezno SA, składającej się dotychczas z cukrowni Gniezno i Gosławice, weszły także cukrownie: Głogów, Witaszyce, Zbiersk i Zduny - poinformował w poniedziałek PAP pełnomocnik Pfeifer&Langen na Polskę i prokurent firmy w Kolonii Janusz Pierun.

"Działanie to było konieczne, aby umocnić pozycję spółki na rynku polskim i europejskim oraz utrzymać jej konkurencyjność wobec firm z Europy Zachodniej. Ten etap konsolidacji jest wynikiem decyzji wszystkich akcjonariuszy tych cukrowni" - zauważył Pierun.

Dodał, że w takich krajach jak Niemcy, Francja, Holandia czy Włochy, najmniejsze jednostki produkujące cukier mają zdolności przerobowe w granicach 8-18 tys. ton buraków na dobę.

"A my mieliśmy cukrownie, które przerabiały 2-3 tys. ton. I w stosunku do limitów, które im przyznano, pracowały w granicach 50-60 dni, co jest po prostu ekonomicznie nieuzasadnione" - wyjaśnił Pierun.

Obecnie w spółce Pfeifer&Langen Polska są dwie grupy produkcyjne. Jedna jest skupiona wokół cukrowni Gostyń (cukrownie: Kościan, Miejska Górka, Środa, Góra Śląska), a druga to cukrownia Gniezno, składająca się obecnie z sześciu zakładów.

"Na pewno prędzej czy później będziemy również próbowali konsolidować te dwie grupy w jedno przedsiębiorstwo" - zapowiedział pełnomocnik firmy.

Pfeifer&Langen to trzeci producent cukru w Polsce, z blisko 16-proc. udziałem w rynku. Podczas ostatniej kampanii cukrowniczej należące do tej firmy zakłady przerobiły ok. 1 mln 700 tys. ton buraków. Produkcja cukru wyniosła 280 tys. ton.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Świat / Pfeifer&Langen Polska skonsolidował sześć cukrowni