Polska awansowała w rankingu ws. bezpieczeństwa żywnościowego

PAP
aktualizacja: 19-10-2017, 18:24

W tym roku pod względem bezpieczeństwa żywnościowego Polska zajęła 27. pozycję na świecie, awansując o dwa miejsca, w Europie zaś osiągnęła 17. pozycję - wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla 113 krajów.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) opracowywany jest od 2012 roku przez Economist Intelligence Unit na zlecenie firmy DuPont, która jest jednym z największych koncernów chemicznych na świecie.

Zobacz więcej

Żywność ekologiczna, warzywa fot. Bloomberg

Indeks opracowywany jest na podstawie danych pochodzących m.in. z ONZ, MFW, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego. Ocenie podlega 28 czynników pomiarowych, zgrupowanych w trzy kategorie – osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jakość i bezpieczeństwo.

Od 2014 r. w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego Polska utrzymuje trend wzrostowy. Punktacja dla kraju w tym roku wyniosła 74,1 pkt. na 100 możliwych. Wraz z niewielkim wzrostem (0,2 pkt.) w porównaniu z poprzednim rokiem w ogólnym rankingu Polska uplasowała się na 27. miejscu, czyli o dwa miejsca wyżej. Obecnie znajduje się pomiędzy Kuwejtem i Omanem. Wśród krajów europejskich Polska zajmuje 17. pozycję, tuż za Czechami i przed Grecją.

Spośród analizowanych czynników Polska może pochwalić się osiągnięciem najwyższych możliwych wyników w trzech obszarach – w dostępie dla rolników do finansowania, obecności systemów zabezpieczenia żywnościowego i standardach żywieniowych (100 pkt.). Wysoką punktację Polska uzyskała również w przypadku bezpieczeństwa żywności (98,6 pkt.) i procenta populacji żyjącego poniżej światowego progu ubóstwa (99,7 pkt.). W porównaniu z rokiem poprzednim, najwyższy wzrost odnotowano w obszarze wydatków publicznych na badania i rozwój w rolnictwie (wzrost o 12,5 pkt.), co pod tym względem umiejscawia Polskę na 12. miejscu na świecie.

Najsłabiej prezentują się wyniki dotyczące zmienności produkcji rolnej (mimo 1,5 pkt. wzrostu, w tej kategorii Polska zajmuje 62. miejsce), infrastruktury rolniczej (56. miejsce) i stabilności politycznej (51.).

W tym roku po raz pierwszy wyodrębniono kolejny wskaźnik "zasoby naturalne", który określa zagrożenia związane z klimatem i zasobami naturalnymi. W tej kategorii Polska zajęła 7. miejsce w rankingu, tuż za Szwajcarią i Węgrami. Najlepsze wyniki osiągnęły: Dania, Słowacja, Austria i Czechy.

Tegoroczny ranking Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego wskazuje, że ponad 60 proc. krajów odnotowało pogorszenie wyników w porównaniu do ubiegłego roku. Na pierwszym miejscu znalazła się Irlandia, która wyprzedziła USA, m.in. dzięki utrzymującym się wysokim inwestycjom publicznym na badania i rozwój.

Ranking pokazuje ponadto, że pogarszająca się sytuacja polityczna i konflikty wpływają zarówno na kraje ubogie, jak i bogate, ponieważ zwiększona migracja napędza mechanizmy pomocy społecznej. Zaś wskaźnik "zasoby naturalne" pokazuje, że Europa i Ameryka Północna są szczególnie narażone na powodzie i wyczerpanie dostaw świeżej wody.

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Polska awansowała w rankingu ws. bezpieczeństwa żywnościowego