Populacja papug kakapo w Nowej Zelandii wzrosła o jedną czwartą

PAP , DI
opublikowano: 10-08-2022, 06:30
Play icon
Posłuchaj
Speaker icon
Close icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl

Przez rok populacja kakapo, zagrożonej wyginięciem nielotnej papugi, wzrosła o 25 proc. po dobrym sezonie lęgowym i dzięki udanemu programowi sztucznego zapłodnienia – przekazał nowozelandzki departament ds. ochrony dziedzictwa naturalnego i kulturalnego.

Kakapo zostały prawie wytępione przez inwazyjne gatunki obce, takie jak gronostaje. Problem został spotęgowany przez chów wsobny i bardzo niską płodność: kakapo rozmnażają się tylko co dwa lub trzy lata, kiedy owocują drzewa rimu. Populacja kakapo, która jest także najcięższą papugą świata, jest obecnie najwyższa od lat 70. XX wieku.

– Kiedy zaczęłam pracować jako opiekunka kakapo w 2002 r., było ich tylko 86. To była straszna liczba. Sezon lęgowy z 55 pisklętami wydaje się bardzo pozytywnym krokiem – mówi Deidre Vercoe, dyrektor operacyjna programu pomocy kakapo.

Program powstał w 1995 r. i opiera się na współpracy między departamentem ds. ochrony dziedzictwa naturalnego Nowej Zelandii i plemieniem Maorysów Ngai Tahu. W jego działaniach, takich jako strzeżenie gniazd w celu ich ochrony przed drapieżnikami, pomagają wolontariusze. Czasem trzeba też ratować dorosłe ptaki, gdy utkną w błocie albo w gałęziach.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane