Potencjał regionu

Puls Biznesu, partner dodatku: PTAK WARSAW EXPO
opublikowano: 17-05-2018, 22:00

Tylko z Lubelszczyzny na Listę produktów tradycyjnych trafiło 200 specjałów.

Najbardziej popularny jest cebularz lubelski, który od 2014 r. ma status Chronionego Oznaczenia Geograficznego i jest pod stałą pieczą unijnego prawodawstwa. Lubelskie słynie z miodów pitnych — półtoraka, dwójniaka, trójniaka i czwórniaka — wpisanych przez Komisję Europejską do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Specjalnością Lubelszczyzny są też produkty mleczarskie, m.in. krasnostawskie sery z ziołami czy w— popiele, oraz pierogi — pieczone (gryczane) i gotowane. Lubelskie jest drugim w Polsce producentem jabłek, na Liście produktów tradycyjnych wpisane są jabłka kraśnickie i józefowskie, natomiast w wielu sklepach można nabyć już owoce pod wykreowaną przez producentów wspólną marką „Jabłko lubelskie”.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Puls Biznesu, partner dodatku: PTAK WARSAW EXPO

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Po godzinach / Potencjał regionu