Prasa: 80 proc. włoskiej oliwy z oliwek tylko częściowo z Włoch

MD, AFP
23-12-2011, 10:13

Cztery na pięć butelek włoskiej oliwy z oliwek extra-virgin to w rzeczywistości mieszanka ze znacznym udziałem oliw zagranicznych, La Repubblica.

Włoski dziennik pisze, że tanie oliwy z Grecji, Hiszpanii, Maroka i Tunezji mieszane są z droższymi oliwami z Włoch. Wartość rynku to 5 mld EUR, więc pokusa na łatwy zysk jest duża.

- Jest silna grupa w biznesie spożywczym, która robi nielegalne fortuny na imporcie i braku możliwości wytropienia pochodzenia oliw – powiedział Stefano Masini z grupy Coldiretti. – Naszedł czas aby mówić o „agro-mafii” w dziedzinie oliwy z oliwek – dodał.

La Repubblica pisze, że zagraniczne oliwy z oliwek kupowane są po nawet po 0,20 EUR za kilogram, a następnie sprzedawane nawet po 4,0 EUR za kilogram.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: MD, AFP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Prasa: 80 proc. włoskiej oliwy z oliwek tylko częściowo z Włoch