Rośnie zainteresowanie targami żywności IFE w Warszawie

Polska Agencja Prasowa SA
19-04-2005, 20:32

Sukces polskiej żywności na rynku wspólnotowym po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej przekłada się na wzrost zainteresowania udziałem w międzynarodowych targach żywności w Warszawie - powiedział minister rolnictwa Wojciech Olejniczak podczas otwarcia we wtorek trzydniowej imprezy.

Sukces polskiej żywności na rynku wspólnotowym po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej przekłada się na wzrost zainteresowania udziałem w międzynarodowych targach żywności w Warszawie - powiedział minister rolnictwa Wojciech Olejniczak podczas otwarcia we wtorek trzydniowej imprezy.

Według danych resortu rolnictwa, w 2004 roku Polska wywiozła za granicę towary rolno-spożywcze o wartości 5,2 mld euro, podczas gdy w 2003 roku za 4 mld euro, w tym do krajów  "starej" Unii wyeksportowano produkty o wartości prawie 3 mld euro, tj. o ponad 45 proc. więcej niż w 2003 roku. Polska ma dodatni bilans w handlu żywnością (853 mld euro).

We wtorek rozpoczęła się w Warszawie trzecia edycja Targów Żywności, Napojów oraz Usług Hotelarskich i Gastronomicznych IFE. Patronat honorowy nad imprezą sprawuje minister rolnictwa. 

"Tylko przy dobrej współpracy wszystkich krajów członkowskich Unii możemy myśleć o rozwoju rolnictwa w całej UE. Polska przez wiele lat czerpała wzorce z unijnego rolnictwa, dzisiaj możemy poszczycić się polskimi firmami, które z sukcesem sprzedają żywność na wspólnym rynku, ale także w krajach poza Unią" - podkreślił minister.

Olejniczak zaznaczył, że ważne jest, by żywność była nie tylko wysokiej jakości, ale także bezpieczna dla zdrowia.

Gościem ministra Olejniczaka był minister rolnictwa Słowacji Zsolt Simon. Ministrowie podkreślili, że współpraca w dziedzinie rolnictwa układa się bardzo dobrze. Spotkania odbywają się nie tylko w ramach Unii, ale także grupy wyszehradzkiej. Wspólne stanowisko w wielu kwestiach,  dotyczących m.in. dopłat bezpośrednich i funduszy strukturalnych pozwalały na umocnienie pozycji krajów wobec Komisji Europejskiej.

Jak podkreślił Olejniczak, są sprawy, gdzie Polska i Słowacja rywalizują - dotyczy to np. oscypka. Jednak - jak zauważył - Polska ma większą szansę na zarejestrowanie tego sera jako produktu regionalnego wytwarzanego wyłącznie na polskim Podhalu, gdyż procedura rejestracji została już uruchomiona.

W tegorocznych targach IFE bierze udział 350 wystawców, zorganizowanych jest 13 pawilonów narodowych. W wystawie uczestniczą nie tylko kraje europejskie, ale także firmy chińskie.

Zdaniem organizatorów, warszawskie targi żywności należą już teraz do najważniejszych imprez branżowych w Europie Wschodniej. W tym roku są one większe jeśli chodzi zajmowaną powierzcjnię o 50 proc. niż w ubiegłym roku; zainteresowanie uczestnictwem w przyszłorocznej imprezie jest tak duże, że organizator nie będzie mógł zmieścić wszystkich chętnych.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Polska Agencja Prasowa SA

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Rośnie zainteresowanie targami żywności IFE w Warszawie