Sokołów przejmuje zakład Gzella z Borów Tucholskich

Puls Biznesu, Partnerem publikacji jest: Sokołów
opublikowano: 05-06-2018, 22:00

Rozmowa z Bogusławem Miszczukiem, prezesem zarządu Sokołów SA

Grupa Sokołów, jeden z liderów na polskim rynku wyrobów mięsnych, ogłosiła sfinalizowanie zapowiadanej w lutym 2018 r. transakcji przejęcia Grupy Mięsnej Gzella — znanego producenta wędlin z Borów Tucholskich. Zakład zlokalizowany w miejscowości Osie w Borach Tucholskich stał się ósmym zakładem produkcyjnym Grupy Sokołów, która w roku 2017 wypracowała przychody na poziomie 3,6 miliarda złotych, sprzedając ponad 300 tys. ton mięsa i wyrobów mięsnych.

Umowę sprzedaży Grupy Mięsnej Gzella podpisali
Mirosław Gzella, jej właściciel, i Bogusław Miszczuk (z prawej), prezes Grupy
Sokołów.
Wyświetl galerię [1/2]

FINALIZACJA TRANSAKCJI:

Umowę sprzedaży Grupy Mięsnej Gzella podpisali Mirosław Gzella, jej właściciel, i Bogusław Miszczuk (z prawej), prezes Grupy Sokołów. Fot. ARC

Sokołów SA jest jednym z liderów polskiej branży mięsnej. Co to oznacza w codziennym życiu firmy?

Pozycję lidera polskiego rynku mięsnego budujemy od wielu lat, a marka Sokołów należy do najcenniejszych polskich marek. W rozwoju naszej firmy najważniejsza jest konsekwentna strategia, w której na pierwszym miejscu stawiamy na najwyższą jakość wyrobów i uważne obserwowanie potrzeb oraz trendów konsumenckich. Wierzymy, że rolą lidera jest nie tylko zapewnianie potrzeb, ale też tworzenie trendów i wyznaczanie nowych standardów dla całego rynku.

Ile zakładów należy do Grupy Sokołów?

Przed zawarciem transakcji przejęcia Spółek Gzelli Grupa Sokołów składała się z siedmiu zakładów produkcyjnych oraz zaplecza logistycznego. Zatrudnienie było na poziomie ponad 7 000 pracowników. Zakład w Osiu będzie ósmym zakładem produkcyjnym Grupy Sokołów. Warto też przypomnieć, że od 2000 r. działa program bezpośredniej współpracy z hodowcami pod nazwą Razem w przyszłość, który wprowadziliśmy jako pionierskie rozwiązanie na polskim rynku. Dzisiaj bezpośrednia współpraca z ponad 2000 polskich rolników zapewnia nam możliwość pozyskiwania surowców najwyższej jakości i bezpośrednio przekłada się na jakość naszych wyrobów.

Dlaczego Sokołów zdecydował się na przejęcie Grupy Mięsnej Gzella?

Z myślą o dalszym umacnianiu pozycji Grupy Sokołów na rynku poszukiwaliśmy nowoczesnej firmy z dużym potencjałem, której kultura przemysłowa będzie jak najbliższa naszym wartościom i wizji rozwoju opartego na innowacjach. W 2017 r. innowacyjne projekty pozwoliły nam wypracować ponad 9 proc. wzrost przychodów Grupy. Chcemy ten pozytywny trend wzrostowy kontynuować. Tylko w ten sposób odpowiemy na zmieniające się potrzeby konsumentów, jednocześnie kontynuując wprowadzanie innowacyjnych trendów w polskiej branży mięsnej.

Jaki jest potencjał nowego zakładu w portofolio Sokołowa?

Jest on jednym z najnowocześniejszych zakładów przetwórstwa mięsnego w Europie o potencjale produkcyjnym około 6 000 ton mięsa i przetworów miesięcznie. Przejęliśmy także nowoczesne zaplecze logistyczne i ponad 200 delikatesów mięsnych, które znacząco wzmocnią naszą sieć sprzedaży. Obecnie mamy 38 centrów dystrybucji i 48 sklepów własnych. Nie mieliśmy jednak zakładu zlokalizowanego w północnej Polsce. Połączenie z Grupą Mięsną Gzella pozwoli nam wzmocnić naszą obecność w tym regionie, a wykorzystanie tego, co najlepsze, przyniesie nową, lepszą jakość.

Jakie perspektywy rozwoju otwiera Grupie Gzella wejście do Grupy Sokołów?

Dzięki wejściu do Grupy Sokołów zakład w Osiu zyskuje możliwość dalszego doskonalenia profilu oraz jakości produkcji. Będzie mógł również korzystać z naszego know-how i środków finansowych naszej firmy. Rozważamy zwiększenie inwestycji, które umocnią pozycję zakładu na rynku, a także w ramach samej Grupy Sokołów.

Czy obecni pracownicy zachowają swoje miejsca pracy?

Firma Sokołów od lat sukcesywnie zwiększa zatrudnienie i cieszy się opinią solidnego pracodawcy, co potwierdzają wyróżnienia i niezależne badania. Jako zarząd, stawiamy sobie za cel harmonijny rozwój wszystkich zakładów i spółek, doskonalenie jakości produkcji i konsekwentne umacnianie pozycji rynkowej Grupy. Te ambitne plany wymagają kompetentnego i zaangażowanego zespołu pracowników. Cieszymy się, że dzięki przejęciu Grupy Mięsnej Gzella dołączy do nas ponad 1000 doświadczonych osób, z którymi wspólnie będziemy rozwijać Grupę Sokołów.

Czy przejęcie zakładu oznacza, że marka Gzella zniknie z rynku?

Gzella jest znaną i cenioną marką w Polsce Północnej i Centralnej. Decyzje na temat jej przyszłości będą podejmowane po szczegółowych analizach i badaniach rynkowych. Dotyczy to również sieci Delikatesów Mięsnych, które do czasu pełnej integracji będą działać nadal pod marką Gzella. Warto też zaznaczyć, że wiodące produkty Sokołowa będą dostępne we wszystkich delikatesach mięsnych Gzella, a produkty Gzella trafią do szerokiej sieci dystrybucji Sokołów.

Czy konsumenci wyrobów Gzelli powinni spodziewać się zmian cen?

Polityka cenowa jest przedmiotem szczególnej uwagi zarządu Grupy Sokołów. Możemy zapewnić, że dołożymy wszelkich starań, aby dotychczasowi klienci Gzelli nie odczuli najmniejszego dyskomfortu w związku z przejęciem zakładu przez Grupę Sokołów.

Czy zmienią się receptury wędlin i mięsa? Czy procesy technologiczne Gzella zostaną zastąpione procesami Sokołowa?

Jakość produktów marki Gzella jest powszechnie znana i doceniana przez konsumentów. Był to jeden z głównych powodów, dla których Sokołów zdecydował się na przejęcie tej firmy. Dostarczamy i chcemy dostarczać naszym klientom wyroby spełniające najwyższe standardy. Analizując receptury produktów wchodzących w skład oferty Grupy Mięsnej Gzella, będziemy mieli to na uwadze w pierwszej kolejności.

Jak połączenie firm wpłynie na rynek mięsny w Polsce?

Grupa Gzella będzie mogła korzystać z naszego najnowocześniejszego na rynku know-how, innowacyjnych rozwiązań i receptur, przede wszystkim jednak z możliwości finansowania nowych inwestycji. Wchodząc do Grupy Sokołów, zakład w Osiu zyska szansę na dalszy rozwój i wzmocnienie swojego potencjału. Jestem pewien, że nasza konkurencja na pewno zauważy i doceni połączenie naszych firm. Ostatecznie wygranymi będą wszyscy konsumenci, bo to dla nich przedsiębiorstwa się rozwijają, konkurują na rynku i polepszają swoje oferty.

 

O firmie

Grupa SOKOŁÓW zatrudnia ponad 7 tys. pracowników. Produkcja sprzedana w 2017 r. z siedmiu zakładów produkcyjnych oraz trzech spółek zależnych wyniosła ponad 3,6 mld zł. Firma wykorzystuje do produkcji surowce najwyższej jakości i aktywnie wspiera rozwój polskiego rolnictwa poprzez program Razem w przyszłość. Marka Sokołów to jedna z najcenniejszych polskich marek, doceniana przez konsumentów szczególnie za smak i wysoką jakość, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia — Ulubiona Marka Polaków, złote medale MTP Polagra Food oraz prestiżowy tytuł Solidnego Pracodawcy.

 

1,7 mln Tyle sztuk trzody chlewnej i 193 tys. sztuk bydła poddano ubojowi w Grupie Sokołów w 2017 r. Całość żywca zakupiono od polskich rolników.

331 tys. ton Tyle mięsa i wyrobów mięsnych sprzedała w 2017 r. Grupa Sokołów. 73 proc. (242 tys. ton) sprzedano na rynku krajowym, 27 proc. (89 tys. ton) stanowił eksport, a import wyniósł 6 proc. (21 tys. ton).

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Puls Biznesu, Partnerem publikacji jest: Sokołów

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Gospodarka / Sokołów przejmuje zakład Gzella z Borów Tucholskich